Το αντικαταθλιπτικό βενλαφαξίνη είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό με τη θεραπεία με οιστρογόνα στη μείωση των εξάψεων και των εφιδρώσεων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η θεραπεία με οιστρογόνα θεωρείται ο κανόνας στην αγωγή κατά των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης αλλά χρησιμοποιείται στις χαμηλότερες δυνατές δόσεις λόγω δυνητικών παρενεργειών που συνδέονται με την αγωγή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν θρόμβους και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου.

Η ερευνήτρια Dr. Hadine Joffe, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα παρέχουν σημαντικά στοιχεία για γιατρούς και γυναίκες που λαμβάνουν αποφάσεις για τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτης γραμμής ορμονικές και μη ορμονικές θεραπείες είναι καλά ανεκτές και αποτελεσματικές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση επηρεάζουν μέχρι το 80% των γυναικών στη μέση ηλικία και είναι τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν γυναίκες με εμμηνόπαυση να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 350 γυναίκες που είτε έμπαιναν στην εμμηνόπαυση είτε την είχαν περάσει. ‘Ολες εμφάνιζαν νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις. Τοποθετήθηκαν τυχαία σε ομάδες όπου έπρεπε είτε να λαμβάνουν χαμηλής δόσης οιστραδιόλη, είτε χαμηλής δόσης υδροχλωρική βενλαφαξίνη παρατεταμένης αποδέσμευσης είτε placebo.

Μετά από 8 εβδομάδες, οι εξάψεις και η εφίδρωση μειώθηκαν κατά σχεδόν 53% σε γυναίκες που ακολουθούσαν θεραπεία με οιστρογόνα. Σε γυναίκες που έλαβαν βενλαφαξίνη, τα συμπτώματα μειώθηκαν κατά σχεδόν 48%. Σχεδόν 29% από αυτές που έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν βελτίωση στα συμπτώματά τους.

Σε σύγκριση με το placebo, η θεραπεία με οιστρογόνα μείωσε τον αριθμό των εξάψεων ή τις νυχτερινές εφιδρώσεις κατά 2,3- κατά μέσον όρο- την ημέρα. Η βενλαφαξίνη, μείωσε τον αριθμό των συμπτωμάτων κατά 1,8 την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''JAMA Internal Medicine.''

Η έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τη θεραπεία με οιστρογόνα και τη μη ορμονική θεραπεία και δείχνει ότι η βενλαφαξίνη, προσφέρει αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην ορμονική θεραπεία.

Ειδικός δήλωσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

 

Πηγές:
''JAMA Internal Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου