Το να έχει κάποιος πρόβλημα με την καρδιά του δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείπει να γυμνάζεται. Στην πραγματικότητα η άσκηση μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην ‘επιδιόρθωση’ της καρδιάς. Αυτό ανακοινώθηκε από ερευνητές στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολόγων, στη Βιέννη.
Όπως φάνηκε στην έρευνα, η άσκηση βοηθά στη δημιουργία νέων αγγείων στην καρδιά. Σε μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 37 ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ο Dr. Robert Hollriegel ανακάλυψε ότι άνθρωποι με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια που έκαναν ποδήλατο για μισή ώρα την ημέρα επι τέσσερις μήνες παρήγαγαν νέα βλαστικά κύτταρα στα οστά τους.
Εμφανίστηκαν να έχουν και περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στους μυς τους. Όσοι δεν ασκήθηκαν δεν εμφάνισαν αλλαγή στα αγγεία ή τους μυς.
Οι περισσότεροι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είναι άνω των 70 ετών και μερικοί μετά βίας μπορούν να περπατήσουν λίγα βήματα χωρίς να σταματήσουν για να ξεκουραστούν. Οι γιατροί πιστεύουν ότι ακόμα και αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ελαφριά άσκηση όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.
Για να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς θα είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε φυσική δραστηριότητα, οι γιατροί δίνουν πρώτα ένα τεστ για να καθορίσουν τα όρια και για να βεβαιωθούν ότι δεν θα ξεπεραστούν. Ο Dr.John Cleland δήλωσε ότι δεν αναφέρονται σε ασθενείς με οξύ πρόβλημα καρδιάς.
Αυτό γίνεται για να εμποδίσουμε τους ανθρώπους από το να μπουν σε μια φθίνουσα πορεία όπου φοβούνται να ασκηθούν και αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα τους κόβει την αναπνοή, δήλωσε ο Cleland.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στο τέλος και ότι δεν μπορούν να ασκηθούν. Ωστόσο η έρευνα αυτή έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων ακόμα και σε ασθενείς με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.
Ο Cleland δήλωσε ότι οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να ασκούνται μέχρι το σημείο που θα τους κόβεται η αναπνοή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Φτάνοντας την καρδιά στα όρια των δυνατοτήτων της θα μπορούσε να τη βοηθήσει να γίνει δυνατότερη.
Η άσκηση πιέζει τις αρτηρίες και τους μυς της καρδιάς με το να στέλνει 10 φορές τη φυσιολογική ποσότητα αίματος στους μυς που χρησιμοποιούνται. Στη συνέχεια τα βλαστικά κύτταρα ανακουφίζουν την πίεση και μπορεί να επιδιορθώσουν σημεία της καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβη.
Αν συνεχίσει κάποιος την άσκηση, αυτά τα βλαστικά κύτταρα βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί στην πίεση με το χτίσιμο νέων αιμοφόρων αγγείων και την ενδυνάμωση των μυών. Αλλά για να διατηρηθούν αυτά τα οφέλη κάποιος πρέπει να ασκείται τακτικά.
Επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα που να παράγουν νέα βλαστικά κύτταρα, η άσκηση μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για ορισμένους ασθενείς να ‘ξαναχτίσουν’ την καρδιά τους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να τρέχουν μαραθώνιο αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αυξήσουν τις αρτηρίες τους.
Θα πρέπει να ασκούνται, αν το θέλουν.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν φυσικοθεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή, ζουν περισσότερο από όσους δεν την επιλέγουν. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις στατίνες.
Ο ερευνητής θεωρεί πως οι γιατροί θα πρέπει να αρχίσουν να συνταγογραφούν και ασκήσεις γυμναστικής στους ασθενείς, όπως συνταγογραφούν φάρμακα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις