Μία εξέταση, με την οποία μπορούν να προβλέψουν ποιοι έφηβοι είναι επιρρεπείς στο αλκοόλ, ισχυρίζονται ότι επινόησε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Για να οδηγηθούν στο συμπέρασμα, αξιολογούν έναν συνδυασμό 40 παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της δομής του εγκεφάλου, την προσωπικότητα και σημαντικά γεγονότα της ζωής.

Από την αξιολόγηση αυτή, θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν, με 70% ακρίβεια, από την ηλικία των 14 πόσοι έφηβοι θα είναι επιρρεπείς στην ηλικία των 16.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι πρέπει να απλουστευτεί η διαδικασία του τεστ, προκειμένου να μη χρειάζεται η τομογραφία εγκεφάλου που απαιτείται.

Μελέτες έχουν ήδη εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των εφήβων οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και όσων επιλέγουν έναν πιο μετριοπαθή τρόπο ζωής.

Δεν είναι, όμως, σε θέση να αναδείξουν τον παράγοντα ή τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις συγκεκριμένες επιλογές των νέων.

Με το συγκεκριμένο τεστ, εξετάστηκε μία τεράστια ποικιλία μεταβλητών, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση στο αλκοόλ, η νεύρωση, η υπερβολή, η ευσυνειδησία και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μία ομάδα γονιδίων, το πώς ο εγκέφαλος αποκρίνεται στο να ανταμείψει και πολλά άλλα.

Παράμετροι

Ο εκ των ερευνηρών, δρ Robert Whelan, του University College του Δουβλίνου, σχολίασε ότι στην πρόβλεψη συντελούν ένα πλήθος παραμέτρων.

Υπάρχουν - είπε - τρεις κύριοι τομείς: Η εγκεφαλική δραστηριότητα και η δομή του εγκεφάλου. Η προσωπικότητα και τα γεγονότα της ζωής.

Σύμφωνα με τον δρ. Whelan, με το τεστ θα μπορούσε να προσδιοριστεί μία ομάδα ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και να υποβληθούν σε μία ειδική παρέμβαση.

Μία σειρά μελετών έχουν δείξει ότι το αλκοόλ έχει "νευροτοξικές επιδράσεις στην ενήλικη ζωή.

Περαιτέρω έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις και δώσει πειστικές αποδείξεις για τη διαμόρφωση πολιτικής Δημόσιας Υγείας και σε άλλους τομείς, όπως η χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους