Η σχιζοφρένεια, ο αλκοολισμός και η διπολική διαταραχή προκαλούνται από σπάνιο γονίδιο που φέρει ένας στους 200 ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το University College London, ανακάλυψαν ότι σε ανθρώπους που φέρουν το γονίδιο είναι κατά 2 έως 3 φορές πιθανότερο να εμφανιστεί σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από το αλκοόλ.

Άνθρωποι που έφεραν τη σπάνια ποικιλομορφία του γονιδίου GRM3 είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διπολικής διαταραχής, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο τρόπο αντιμετώπισης της ψυχικής νόσου.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Psychiatric Genetics’’, βασίστηκε σε γενετική ανάλυση 4.971 ανθρώπων που διαγνώστηκαν με μια από τις 3 παραπάνω νόσους. Συγκρίθηκαν με 1.309 υγιείς.

Η σχέση του γονιδίου με τη σχιζοφρένεια επιβεβαιώθηκε επίσης από παγκόσμια έρευνα που μελέτησε το γονιδίωμα 36.989 ανθρώπων με σχιζοφρένεια και 113.075 υγιών ανθρώπων παγκοσμίως.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής David Curtis, δήλωσε ότι ενδεχομένως εστιάζουμε στον επόμενο μεγάλο στόχο όσον αφορά τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου.

Σημείωσε πως η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ανάπτυξή της.

Το αποτέλεσμα για το γονίδιο GRM3 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τυχαία είναι μια στο δισεκατομμύριο.

Ωστόσο, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων εξαρτάται από ορισμένες άλλες χημικές ουσίες, όπως το γλουταμινικό οξύ, του οποίου η παραγωγή ελέγχεται από το γονίδιο GRM3.

 

Πηγές:
‘’Psychiatric Genetics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη