Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Η μέθοδος του Λειτουργικού Ηλεκτρικού Ερεθισμού (στα αγγλικά Functional Electrical Stimulation, ή απλά FES) είναι μία καινούργια, για την Ελλάδα, μέθοδος αποκατάστασης σε κινητικά προβλήματα, για άτομα με νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλικό, σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λ.π.

Βασίζεται σε εκτεταμένες έρευνες, έχει χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες ασθενείς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και τα αποτελέσματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές κλινικές μελέτες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πολλά από αυτά τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, ενώ πολλαπλασιάζονται μετά από παρατεταμένη χρήση.

Λειτουργικός Ηλεκτρικός Ερεθισμός (FES)

Είναι η χρήση μικρών ηλεκτρικών ερεθισμάτων για τη διέγερση μυών που δεν λειτουργούν λόγω παράλυσης από νευρολογικά αίτια. Σκοπό έχει να αναπαράγει τις κινήσεις που έχουν ελαττωθεί ή και χαθεί εντελώς, ώστε να βελτιώσει την αυτονομία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Η μέθοδος FES (από τον αγγλικό όρο ‘Functional Electrical Stimulation’) έχει εξελιχθεί στη σημερινή της μορφή από το τμήμα Βιοϊατρικής του Βρετανικού Νοσοκομείου Salisbury, μετά από εκτεταμένη έρευνα κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90 και έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 6000 ασθενείς στη Μ.

Βρετανία.

Ποιους μπορεί να ωφελήσει

Άτομα με κινητικές δυσκολίες λόγω βλάβης του ‘ανώτερου κινητικού νευρώνα’, δηλαδή στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, όπως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις του εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού, εγκεφαλική παράλυση, Πάρκινσον, κ.ά.

Τα προβλήματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει αφορούν είτε στο περπάτημα (π.χ. πτώση πέλματος, αστάθεια στο περπάτημα, συχνές πτώσεις, αδυναμία ή/και σπαστικότητα διαφόρων μυών, ανισορροπία, κ.ά,), είτε στη χρήση του χεριού (π.χ.

καλύτερη έκταση αγκώνα-καρπού-δακτύλων, ελάττωση υπεξαρθρήματος από νευρολογικά αίτια, αποκατάσταση πτερυγοειδούς ωμοπλάτης, κ.ά.). Οι ηλικίες στις οποίες εφαρμόζεται η μέθοδος κυμαίνονται από την παιδική μέχρι τη γεροντική.

Τι αποτελέσματα έχει

Τα αποτελέσματα της μεθόδου FES έχουν επαληθευτεί σε πολλές κλινικές μελέτες και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχουν αποδείξει ότι, όταν εφαρμόζεται για βελτίωση της βάδισης, οι ασθενείς περπατούν με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη ισορροπία και λιγότερα πεσίματα, ενώ με κάθε βήμα ενδυναμώνονται οι μύες τους.

Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα είναι μάλιστα εμφανή από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, ενώ πολλαπλασιάζονται μετά από παρατεταμένη χρήση. Στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται στο χέρι, μελέτες έχουν επίσης δείξει σημαντική βελτίωση των κινήσεων και της λειτουργικότητας.

Σε πολλούς ασθενείς η μέθοδος FES βοηθάει στην ελάττωση της σπαστικότητας (σε αντίθεση με άλλες μορφές ηλεκτρικών ρευμάτων) και την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου, εφαρμόζοντας τις καινούργιες αντιλήψεις σχετικά με την πλαστικότητα του εγκεφάλου.

Τα παραπάνω αποτελέσματα οφείλονται εν μέρει στην καινοτομία της μεθόδου, ότι δηλαδή εφαρμόζεται τη στιγμή που το άτομο εκτελεί κάποια λειτουργία, π.χ. την ώρα που περπατάει, και όχι μόνο για εκγύμναση στο σπίτι του ή το ιατρείο/ φυσικοθεραπευτήριο.

Τι αντενδείξεις υπάρχουν

Η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ή όταν υπάρχει επιληψία που δεν ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή. Επίσης σε περιπτώσεις χρήσης καρδιακού βηματοδότη απαιτείται έλεγχος από καρδιολόγο για να αποκλειστεί η πιθανότητα παρεμβολής στη λειτουργία του βηματοδότη.


Πού μπορείτε να μάθετε περισσότερα:

Στην ελληνική ιστοσελίδα http://www.fes.gr υπάρχουν πολλές επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και λειτουργίας της μεθόδου και την έως τώρα εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία