Οι ερευνητές ζήτησαν από 74 φοιτητές και προσωπικό για να γεμίζουν τα ποτήρια με κόκκινα και λευκά κρασιά -από τα μπουκάλια που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες κρασιού- με την ποσότητα που θεωρούσαν φυσιολογική.

Εκείνοι που είχαν έναν "κανόνα" για το πόσο πρέπει να γεμίζουν το ποτήρι (το μισό ποτήρι ή δύο δάχτυλα από την κορυφή) έριξαν λιγότερο κρασί από εκείνους που δεν είχαν κάποιο σχετικό “κανόνα”.

«Περίπου το 70% των ατόμων του δείγματος που ακολουθούσαν τον κανόνα του μισού ποτηριού, έβαλαν πολύ λιγότερο, κατά περίπου 20%», επεσήμανε η συγγραφέας της μελέτης Laura Smarandescu, επίκουρος καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Iowa State University, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά, η οποία αποτρέπει τους ανθρώπους να πίνουν υπερβολικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) επηρεάζεται από την ποσότητα σερβιρίσματος. Μεταξύ των ανδρών που δεν ακολουθούσαν τον κανόνα, οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι άνδρες έβαζαν στο ποτήρι 31% περισσότερη ποσότητα, ενώ το ποσοστό για εκείνους με μέσο ΔΜΣ ήταν 26%.

Ο ΔΜΣ δεν επηρέασε την ποσότητα του κρασιού που έριχναν στο ποτήρι οι γυναίκες, αλλά και εκείνες που βρίσκονται στο μέσο του φυσιολογικού εύρους ΔΜΣ έριχναν 27% λιγότερο και χρησιμοποιούσαν τον κανόνα του μισού ποτηριού συγκριτικά με εκείνες που δεν το έκαναν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο International Journal of Drug Policy.

Συνολικά, οι άνδρες γέμιζαν τα ποτήρια με περισσότερο κρασί από ό,τι οι γυναίκες, ανεξάρτητα αν ακολουθούσαν τον κανόνα του μισού ποτηριού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου