Η άσκηση με βαράκια φαίνεται ότι έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα με το τρέξιμο σε διάδρομο ή το ποδήλατο στον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα-του πιο σημαντικού συμπτώματος διαβήτη ΙΙ- υποδεικνύει νέα καναδική έρευνα.

Η αεροβική γυμναστική σε συνδυασμό με ασκήσεις αντίστασης φάνηκε να χαμηλώνει τα επίπεδα σακχάρου περισσότερο από το κάθε είδος χωριστά, ενώ φάνηκαν ασφαλή και τα δυο.

Παγκοσμίως τουλάχιστον 194 εκ. άνθρωποι έχουν διαβήτη και ο Π.Ο.Υ προβλέπει αύξηση σε άνω των 300 εκ. μέχρι το 2025.

Η άσκηση, στη μορφή που κάνει τους ανθρώπους να αναπνέουν λίγο πιο βαριά, είναι γνωστό πως μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη ΙΙ και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο υπήρχαν αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της άσκησης με βάρη.

Ο Dr. Ronald Sigal και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, εξέτασαν 251 ανθρώπους με διαβήτη ΙΙ, ηλικίας 39 έως 70 ετών, οι οποίοι δεν ασκούνταν τακτικά.

Τους χώρισαν σε 4 ομάδες. Στην πρώτη οι εθελοντές ασκούνταν με αεροβική γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά. Η δεύτερη έκανε ασκήσεις αντίστασης τις ίδιες ώρες, στην τρίτη ασκούνταν και με τα δυο είδη ενώ στην τέταρτη δεν έκαναν παραπάνω άσκηση σε σχέση με πριν.

 Έλαβαν οδηγίες διατροφής που θα εμπόδιζαν την απώλεια βάρους, ενώ μετρήθηκαν και το σάκχαρο, η χοληστερίνη, το βάρος τους και άλλες παράμετροι. Με την άσκηση παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν τα επίπεδα σακχάρου ενώ-το σημαντικότερο- η αιμοσφαιρίνη A1c μειώθηκε κατά μισή μονάδα σε ανθρώπους που επέλεξαν το ένα είδος άσκησης και κατά μια σε όσους ασκήθηκαν με τα δυο είδη.

Η μείωση κατά μια μονάδα σχετίζεται με πτώση κατά 15% έως 20% στην εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών ασθενειών όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και σε κατά 37% μείωση των επιπλοκών όπως στα νεφρά και τα μάτια. Ορισμένοι ασθενείς κατάφεραν να πετύχουν τη μείωση της αιμοσφαιρίνης A1c στα φυσιολογικά επίπεδα, άλλοι κατάφεραν να μειώσουν τις δόσεις των φαρμάκων που έπαιρναν, ενώ πολλοί έχασαν βάρος και σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν άσκηση σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Οδηγίες ΕΟΔΥ για πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε επισκέπτες και αθλητές
Διάσειση στους αθλητές: Εξέταση αίματος δείχνει πότε πρέπει να σταματήσει η προπόνηση
Η MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio