Τα επίπεδα 'καλής χοληστερόλης' στο αίμα παραμένουν σημαντικός δείκτης για καρδιοπάθεια, άσχετα με το πόσο μειώνεται η 'κακή χοληστερόλη', σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στους ασθενείς που έλαβαν στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όσο ψηλότερη HDL ή 'καλή χοληστερόλη' είχαν, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να υποστούν καρδιακή προσβολή ή άλλο πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο Dr. Philip Barter, του Ινστιτούτου για την Έρευνα στην καρδιά, στο Σύδνευ, δήλωσε ότι το εύρημα είναι σημαντικό, διότι δείχνει πολύ καθαρά ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός όταν είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί δεν μπορούν να αγνοούν ένα χαμηλό επίπεδο HDL ακόμα και αν χορηγούν στατίνες. Πρέπει να αντιμετωπίσουν και την χοληστερόλη HDL, αν παραμένει χαμηλή, δηλώνει ο ερευνητής.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η 'καλή χοληστερόλη' προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο αν η χαμηλή HDL χοληστερόλη θα παρέμενε σημαντικός παράγοντας κινδύνου σε ανθρώπους των οποίων η χοληστερόλη LDL υποχωρούσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σημειώνει ο ερευνητής στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’.

Στην πραγματικότητα, γιατροί θεωρούσαν ότι αν μειώνονταν τα επίπεδα της 'κακής χοληστερόλης', τα επίπεδα της καλής δεν θα είχαν επίδραση.

Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχτηκε από τη νέα έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 9.700 ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή με στατίνες. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να υποστεί κάποιος ένα σοβαρό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακόμα και όταν η χοληστερόλη LDL υποχωρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η ταυτόχρονα χαμηλή χοληστερόλη HDL σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Ωστόσο, η αύξηση των επιπέδων της 'καλής χοληστερόλης' είναι δύσκολη. Ένα σκεύασμα που την αυξάνει έχει ενοχλητικές παρενέργειες, ενώ προσπάθειες αρκετών φαρμακοβιομηχανιών προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν ανεπιτυχείς.

Η εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, είναι να είναι κάποιος αδύνατος και πολύ δραστήριος. Σύμφωνα με τον Dr.Bart, η σημαντική μείωση των επιπέδων 'κακής χοληστερόλης' πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40% έως 50%.

Το να υπάρξει ένα χάπι που θα αυξάνει τα επίπεδα της 'καλής χοληστερόλης', πιθανόν θα μειώσει τον υπόλοιπο κίνδυνο στο μισό.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους