Καρδιακή βλάβη μπορεί να εμφανιστεί σε παχύσαρκους ανθρώπους χωρίς να προκαλεί συμπτώματα και να συμβεί χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προβλήματα όπως διαβήτη, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα για τη σιωπηλή καρδιακή βλάβη αμφισβητούν την κοινή πεποίθηση ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στους παχύσαρκους οφείλεται κυρίως στο διαβήτη και την υπέρταση που είναι συνήθη στους παχύσαρκους.

Ο ερευνητής Dr. Chiadi Ndumele, του Johns Hopkins, δήλωσε ότι η παχυσαρκία είναι γνωστός συνένοχος στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι μοναδικός παράγοντας που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου που συχνά έχουν οι παχύσαρκοι.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 9.500 ανθρώπους χωρίς καρδιοπάθεια, ηλικίας 53 έως 75 ετών, που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 12 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα 869 από αυτούς εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σοβαρά παχύσαρκοι έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους. ‘Οσο πιο παχύσαρκος είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.

Η παχυσαρκία αύξανε, ανεξάρτητα, τον κίνδυνο βλάβης στον καρδιακό μυ και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και η βλάβη συχνά δεν προκαλούσε συμπτώματα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ''Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure.''

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η άμεση σχέση που παρατηρήθηκε μεταξύ της παχυσαρκίας και της υποκλινικής καρδιακής βλάβης είναι αρκετά ισχυρή και ανησυχητική όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

 

 

Πηγές:
''Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD