Η κατάθλιψη ενδεχομένως δεν είναι ψυχική ή συναισθηματική κατάσταση αλλά αποτέλεσμα φλεγμονής που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, δήλωσαν ερευνητές.

Ο George Slavich, του University of California in Los Angeles, έχει περάσει χρόνια μελετώντας την κατάθλιψη και κατέληξε ότι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το σώμα, όπως και με το πνεύμα.

Όπως δήλωσε, δεν αναφέρει πια ότι πρόκειται για ψυχική νόσο. Αφορά την ψυχολογία, αλλά επίσης ίσα μέρη βιολογίας και σωματικής υγείας, θεωρεί.

Έρευνα έχει δείξει ότι υγιείς άνθρωποι μπορεί προσωρινά να βρεθούν σε κατάσταση άγχους και κατάθλιψης όταν τους χορηγηθεί εμβόλιο που προκαλεί αύξηση της φλεγμονής.

Οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, πυροδοτεί τη φλεγμονή και οδηγεί τον εγκέφαλο προς τη νόσο.
Έχει φανεί όπως οι κυτοκίνες και η φλεγμονή αυξάνονται κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων και σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή πέφτουν σε περίοδο ύφεσης.

Ο ερευνητής Turhan Canli, του Stony Brook University στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι οι λοιμώξεις είναι ο πιο πιθανός ένοχος πίσω από τη φλεγμονή και θεωρεί ότι θα πρέπει να επαναπλασάρουμε την κατάθλιψη ως λοιμώδη νόσο.

Ωστόσο η φλεγμονή δεν είναι ο μόνιμος τρόπος προαγωγής της φλεγμονής. Η πλούσια σε τρανς λιπαρά και ζάχαρη διατροφή έχει φανεί πως προάγει τη φλεγμονή, ενώ η παχυσαρκία είναι ακόμα ένας παράγοντας κινδύνου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023