Τα οφέλη στην καρδιά από τη λήψη στατινών, των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να διαρκούν αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή λήψης τους, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Άντρες που έλαβαν πραβαστατίνη για πέντε χρόνια, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ή καρδιακής προσβολής ακόμα και 10 χρόνια μετά τον τερματισμό λήψης, αποκάλυψε η ερευνητική ομάδα του Ian Ford, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Σε έρευνα 6.595 αντρών μέσης ηλικίας, φάνηκε πως ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από οποιαδήποτε μορφή καρδιαγγειακής νόσου ήταν 11,8% για ανθρώπους που έλαβαν στατίνες, έναντι 15,5% για εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων χρόνων της έρευνας.

Η αγωγή με στατίνες για πέντε χρόνια, κατά μέσον όρο, οδήγησε σε συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου για προβλήματα στο καρδιαγγειακό για πρόσθετη περίοδο που έφτανε έως τα 10 χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’.

Το μεγαλύτερο όφελος-μείωση 40% στην πιθανότητα για καρδιακή προσβολή ή θάνατο-εμφανίστηκε ενώ οι εθελοντές ελάμβανα στατίνες, αλλά η μείωση του κινδύνου ήταν 18% στα χρόνια που ακολούθησαν τον τερματισμό της αρχικής έρευνας.

Οι στατίνες δεν φαίνεται να προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας μακροχρόνια.

Δεν εμφανίστηκαν ενδείξεις συνολικής αύξησης του κινδύνου θνησιμότητας από μη καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο ή στον αριθμό περιστατικών καρκίνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά δεν είχαν ποτέ υποστεί καρδιακή προσβολή.

Μετά το διάστημα των 5 ετών, οι ασθενείς, 44% των οποίων ήταν καπνιστές, επέστρεψαν στη φροντίδα του γιατρού τους.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα