Νέα έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι πιθανότητες να έχουν πόνο στη μέση είναι 1,6 φορές υψηλότερες σε ανθρώπους με κατάθλιψη.

Tα ευρήματα έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων κατάθλιψης και του πόνου στη μέση.
Στην αρχική ανάλυση, που θεωρούσε τους συμμετέχοντες ως άτομα και όχι ως διδύμους και επομένως δεν έλαβε υπόψη γενετικούς και οικογενειακούς παράγοντες, οι πιθανότητες πόνου στη μέση ήταν περίπου 1,6 φορές υψηλότερες σε όσους εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Σε ανάλυση ζευγών διδύμων, που ελέγχει για γενετικούς και οικογενειακούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πόνου στη μέση, η σχέση παρέμενε σημαντική, με αύξηση των πιθανοτήτων κατά 1,7 φορές.
Η σχέση ήταν ακόμα πιο ισχυρή, περισσότερο από 2,3 φορές στην ανάλυση διζυγωτικών διδύμων.

Σε περαιτέρω ανάλυση μονοζυγωτικών διδύμων, η σχέση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και πόνου στη μέση εξαφανίστηκε.
Αυτό υπέδειξε ότι η ισχυρή σχέση που ανακαλύφθηκε σε διζυγωτικούς διδύμους προέκυψε από την επίδραση των κοινών γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν τις δυο παθήσεις.

Για παράδειγμα, γονίδια που επηρεάζουν τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο για τις δυο παθήσεις.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σταθερή σχέση μεταξύ του πόνου στη μέση και της κατάθλιψης, συνδυασμού που μπορεί ενδεχομένως να περιπλέξει τη διάγνωση και την αγωγή. Ωστόσο, η φύση της σχέσης παραμένει ασαφής.
Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τη σχέση χρησιμοποιώντας στοιχεία διδύμων για να ελέγξει γενετικούς και οικογενειακούς παράγοντες.

Το εύρημα ότι η σχέση εξαφανίζεται μετά την προσαρμογή για γενετικούς και οικογενειακούς παράγοντες που προκαλούν σύγχυση σε μονοζυγωτικούς διδύμους, υποδεικνύει ότι γενετικοί παράγοντες ήταν ο κύριος παράγοντας σύγχυσης της σχέσης μεταξύ κατάθλιψης και πόνου στη μέση.

Επομένως, η συχνά ανευρισκόμενη σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων παθήσεων δεν ήταν πιθανόν πραγματική, καθώς υπάρχουν άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''PAIN(r)''.

 

Πηγές:
''PAIN(r)''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;