Το στρες και η κατάθλιψη έχουν σοβαρή επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας ή καρδιακής προσβολής κατά την περίοδο της έρευνας σε σύγκριση με την ομάδα που εμφάνιζε χαμηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε ανθρώπους που ήδη έχουν καρδιακά προβλήματα ο συνδυασμός στρες και σοβαρής κατάθλιψης δημιουργεί μια ‘’ψυχοκοινωνική καταιγίδα’’, σημείωσαν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Circulation: cardiovascular quality and outcome’’.

H ερευνήτρια, Carmela Alcántara, του Columbia University Medical Center, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αύξηση του κινδύνου που συνοδεύει το υψηλό στρες και τα υψηλά συμπτώματα κατάθλιψης ήταν ισχυρή και σταθερή στα δημογραφικά στοιχεία, στο ιατρικό ιστορικό, στη χρήση φαρμάκων και στις επικίνδυνες συμπεριφορές όσον αφορά την υγεία.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 5.000 ανθρώπους με στεφανιαία νόσο, ηλικίας 45 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα συμπτώματα κατάθλιψης και στρες σε εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο σπίτι και σε ερωτηματολόγια, μεταξύ του 2003 και 2007.

Περίπου το 6%, ή 274 άνθρωποι, ανέφεραν ότι είχαν υψηλό στρες και υψηλή κατάθλιψη. Μετά από 6 χρόνια σημειώθηκαν 1.337 θάνατοι ή καρδιακές προσβολές.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η περίοδος υψηλής ευαλωτότητας κατά την οποία άνθρωποι με έντονο στρες και κατάθλιψη είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής προβολής διήρκεσε περίπου 2,5 χρόνια αλλά μετά η αύξηση στον κίνδυνο εξαφανίστηκε.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που είχαν μόνο υψηλό στρες ή μόνο υψηλά συμπτώματα κατάθλιψης δεν εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής προσβολής.

 

Πηγές:
‘’Circulation: cardiovascular quality and outcome’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πλατανησιώτης: «Χωρίς όφελος για τον ασθενή το ιδιωτικό έργο σε γιατρούς του ΕΣΥ»
Long CoViD: Βρέθηκαν ιικά αντιγόνα σε βιοψία του εντέρου πάνω από 2 χρόνια μετά
Σεμαγλουτίδη και προβλήματα όρασης [μελέτη]