Έρευνα σε παιδιά και εφήβους με ψυχολογικά προβλήματα υποδεικνύει ότι αυτοί που εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες.

Σε δείγμα 184 νέων που εξετάστηκαν για ψυχικές διαταραχές και αλλεργίες, 105, ποσοστό 57%, είχαν ιστορικό αλλεργικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και του εκζέματος.

H ψυχιατρική εξέταση αποκάλυψε ότι 124, ποσοστό 67% είχαν εσωτερικευμένη διαταραχή, μόνη ή σε συνδυασμό με εξωτερικευμένη. Οι ηλικίες των παιδιών στο δείγμα ήταν μεταξύ 4 και 20 ετών, με μέσο όρο τα 13. Οι νέοι με εσωτερικευμένες διαταραχές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ιστορικό αλλεργιών σε σχέση με αυτούς που η διάγνωση δεν κατατάσσονταν στις εσωτερικευμένες ή εξωτερικευμένες διαταραχές.

Επιπλέον, η σχέση φάνηκε να ισχύει συγκεκριμένα για τις εσωτερικευμένες διαταραχές. Επομένως, η πιθανότητα να έχει κάποιος νέος ιστορικό αλλεργιών ήταν σημαντική μόνο στους νέους με εσωτερικευμένη διαταραχή και όχι άλλου είδους διαταραχή.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ενδείξεις για σχέση μεταξύ άγχους, καταθλιπτικών και αλλεργικών παθήσεων, σημειώνει ο Dr. Mauricio Infante και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Psychiatry’.

Τα ευρήματα, παράλληλα υποδεικνύουν ότι οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου και μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εμφάνιση των δυο ειδών διαταραχών.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εντοπιστούν οι αιτίες αυτών των σχέσεων έτσι ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης για τις δυο παθήσεις.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD