Της Σοφίας Νέτα

Μεγάλη έρευνα για τις συνήθειες άσκησης και διατροφής των Ελλήνων έδειξε για ακόμα μια φορά έναν πληθυσμό που τρέφεται λάθος, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και την ποσότητα, καπνίζει πολύ, αλλά κυρίως δεν έχει καθόλου δραστηριότητα και βρίσκει πολύ δύσκολο να κάνει οποιαδήποτε μορφής άσκηση.

Έναν πληθυσμό που κινδυνεύει από την παχυσαρκία και όσα μεταβολικά νοσήματα τη συνοδεύουν...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 55% των Ελλήνων εργαζομένων δεν ασκείται καθόλου ή ασκείται λίγο (δηλαδή, έως 100 λεπτά/ εβδομάδα). Το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ιδιωτικό μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή) για να πάει στη δουλειά, ενώ το 55% κάνει χρήση του μεταφορικού του μέσου και στην περίπτωση που διανύει κοντινές αποστάσεις.

Έτοιμο ή πρόχειρο φαγητό καταναλώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 4 φορές την εβδομάδα. Το 51% των εργαζομένων έχει κάνει στο παρελθόν δίαιτα, ενώ από αυτούς το 48% κατάφερε να χάσει λιγότερο του 5% του αρχικού του βάρους.

Το 31% όσων έχασαν βάρος από δίαιτα, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους μετά από αυτήν. Τέλος, οι Έλληνες εργαζόμενοι απαντούν ότι θεωρούν πιο δύσκολη την άσκηση (54%), από την τήρηση μιας δίαιτας (38%).

Τα αποτελέσματα έρευνας της Alco, με θέμα τις ‘Συνήθειες Άσκησης και Διατροφής των Ελλήνων Εργαζομένων’, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η έρευνα, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των αγώνων επιχειρήσεων Europe Corporate Games 2007 και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, διεξήχθη στο πλαίσιο των αγώνων και της κοινωνικής τους εκστρατείας ‘Σήκω Ενημερώσου Ζήσε!’, η οποία είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην εργασία και στο μείζον πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς και να αναδείξει την προσφορά/ αξία του αθλητισμού στην καλή υγεία.

Συγκεκριμένα, η εκστρατεία περιλάμβανε την διεξαγωγή της έρευνας, αλλά και εβδομάδα ενημέρωσης (17-24/10) που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας (Κλαυθμώνος, Κολωνακίου και Κυψέλης).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, υπογράμμισε ότι ‘η έρευνα έδειξε για ακόμα μια φορά έναν πληθυσμό που τρέφεται λάθος, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και την ποσότητα, καπνίζει πολύ, αλλά κυρίως δεν έχει καθόλου δραστηριότητα και βρίσκει πολύ δύσκολο να κάνει οποιαδήποτε μορφής άσκηση.

Έναν πληθυσμό που κινδυνεύει από την παχυσαρκία και όσα μεταβολικά νοσήματα τη συνοδεύουν’.

‘Οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας συστήνουν το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής ως το μοναδικό μοντέλο που εξασφαλίζει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό, μέσα από τρόφιμα που δεν τον επιβαρύνουν θερμιδικά. Τρόφιμα που χαρακτηρίζουν τη Μεσογειακή Διατροφή και συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αντίθετα, η συχνότητα κατανάλωσης τροφών με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και αυξημένη περιεκτικότητα σε ‘κακής’ ποιότητας λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας και τα γλυκά θα πρέπει να περιορίζεται σε λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα ή το μήνα’, ανέφερε ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, MSc.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, στο πλαίσιο των Europe Corporate Games και της κοινωνικής εκστρατείας ’Σήκω Ενημερώσου Ζήσε!’, προώθησε μέσω stands σε πλατείες των Αθηνών, έντυπο υλικό με 9 συμβουλές για την καταπολέμηση και πρόληψη της παχυσαρκίας:

  • Τρώμε λιγότερο, κινούμαστε περισσότερο
  • Τρώμε καθημερινά λαχανικά και φρούτα. (2 μεγάλες σαλάτες και 2-3 φρούτα)
  • Αποφεύγουμε να τρώμε λίπος (τηγανητά, πλήρη γαλακτοκομικά και έτοιμο φαγητό)
  • Τρώμε μικρές ποσότητες
  • Ξεδιψάμε με νερό και όχι με αναψυκτικά, χυμούς ή αλκοόλ
  • Αποφεύγουμε τα έτοιμα προϊόντα και κυρίως τα είδη ζαχαροπλαστείου
  • Προτιμούμε το σπιτικό φαγητό διαλέγοντας από όλες τις τροφές
  • Αυξάνουμε τη σωματική μας καθημερινή δραστηριότητα (ανεβαίνουμε σκάλες, κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες, αποφεύγουμε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι για κοντινές αποστάσεις)
  • Προσπαθούμε να περπατάμε καθημερινά περισσότερο από μισή ώρα ή να κάνουμε ανάλογη σωματική δραστηριότητα (ποδήλατο, ελαφρύ τρέξιμο, κολύμπι κλπ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Οδηγίες ΕΟΔΥ για πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε επισκέπτες και αθλητές
Διάσειση στους αθλητές: Εξέταση αίματος δείχνει πότε πρέπει να σταματήσει η προπόνηση
Η MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio