Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία οδηγεί σε μακροχρόνιες αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Mary-Louise Risher, του Duke University, δήλωσε ότι στα μάτια του νόμου, όταν οι άνθρωποι φθάσουν στην ηλικία των 18 ετών θεωρούνται ενήλικες, αλλά ο εγκέφαλος συνεχίζει να ωριμάζει και να εκλεπτύνεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 20.

Ο Risher σημείωσε ότι είναι σημαντικό για νέους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι όταν πίνουν πολύ αλκοόλ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ανάπτυξης θα μπορούσαν να συμβούν αλλαγές με διαρκή επίδραση στη μνήμη και σε άλλες νοητικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές εξέθεσαν, περιοδικά, νεαρά τρωκτικά σε ένα επίπεδο αλκοόλ κατά την εφηβεία το οποίο στους ανθρώπους θα οδηγούσε σε βλάβη αλλά όχι σε καταστολή.

Στη συνέχεια, τα ζώα δεν εκτέθηκαν περαιτέρω σε αλκοόλ και έφθασαν στην ενήλικο ζωή, η οποία στους ποντικούς συμβαίνει μεταξύ 24 και 29 ημερών.

Εφαρμόζοντας μικρά ηλεκτρικά ερεθίσματα στον ιππόκαμπο, οι ερευνητές μέτρησαν κυτταρικό μηχανισμό που αποτελεί την ισχυροποίηση των συνάψεων, καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν νέες εργασίες ή που σχετίζονται με τους συνειρμούς των αναμνήσεων.

O ερευνητής, Scott Swartzwelder, καθηγητής στο Duke University, δήλωσε ότι κάτι συμβαίνει κατά την έκθεση στο αλκοόλ στην εφηβεία που αλλάζει τον τρόπο που ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές λειτουργούν, καθώς και τον τρόπο που φαίνονται τα κύτταρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’’

 

Πηγές:
‘’Alcoholism: Clinical & Experimental Research.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece