Η αγωγή με στατίνες, σκευάσματα που μειώνουν τη χοληστερόλη, φαίνεται σύμφωνα με νέα έρευνα, πως επιβραδύνουν την έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε ηλικιωμένους, ακόμα και σε αυτούς που καπνίζουν.

Οι στατίνες είναι γνωστό πως έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για τα οφέλη στους πνεύμονες, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’.

Η ερευνητική ομάδα του Dr. Joel Schwartz, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρήσης στατινών και της εξασθένησης της λειτουργίας των πνευμόνων σε 803 ηλικιωμένους. Η λειτουργία των πνευμόνων μετρήθηκε από δυο έως τέσσερις φορές στους συμμετέχοντες, μεταξύ του 1995 και του 2005.

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τη χρήση στατινών και το κάπνισμα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι χρήστες στατινών εμφάνιζαν πολύ μικρότερη ετήσια εξασθένηση της λειτουργίας των πνευμόνων. Επιπλέον, όταν τα στοιχεία αναλύθηκαν ανάλογα με το κάπνισμα, η επίδραση των στατινών φάνηκε ωφέλιμη σε όλες τις ομάδες αλλά εμφανιζόταν διαφορά στο μέγεθος της βελτίωσης του ρυθμού εξασθένησης της πνευμονικής λειτουργίας.

Όταν ανέλυσαν τα στοιχεία σύμφωνα με το αν κάπνιζαν ή όχι οι εθελοντές, φάνηκε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη από τη χρήση των στατινών είχαν οι μακροχρόνια καπνιστές και αυτοί που είχαν διακόψει το κάπνισμα πρόσφατα, έναντι των καπνιστών και αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές, καταλήγοντας, θεωρούν πως τα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν την αυξανόμενη γνώση που δείχνει ότι η θετική επίδραση των στατινών δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση της χοληστερόλης.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με περισσότερους συμμετέχοντες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Πηγές:
‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα