Τα αντικαταθλιπτικά φαίνεται πως βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την επιλόχειο κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα επισκόπηση.

Η ερευνήτρια, Emma Molyneaux, του King's College London, στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά λόγω των περιορισμένων ερευνών που εξετάζουν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Προτρέπει οι αποφάσεις για την αγωγή το διάστημα μετά τον τοκετό να λαμβάνουν υπόψη τα πιθανά οφέλη, καθώς και τους κινδύνους των φαρμάκων, όπως και τους κινδύνους της μη αντιμετώπισης της κατάθλιψης για τη μητέρα και το μωρό.

Περισσότερο από το 10% των μητέρων εμφανίζει κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Οι ερευνητές επισκόπησαν 6 έρευνες που περιλάμβαναν σχεδόν 600 γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εστίασαν την ανάλυση σε 72 γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη, από 3 έρευνες.
Οι γυναίκες λάμβαναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Ποσοστό 54% των γυναικών που έλαβαν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ανέφερε μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης.

Αυτό σημαίνει ότι είχαν περισσότερο από 50% μείωση των συμπτωμάτων. Συγκριτικά, μόνο περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έλαβαν placebo ανέφερε μεγάλη βελτίωση.

Έξι έως 8 εβδομάδες μετά την αγωγή, ποσοστό 49% των γυναικών που έλαβαν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης δεν πληρούσε πια τα κριτήρια κατάθλιψης σε σύγκριση με ποσοστό 26% όσων έλαβαν placebo.

Η Kylee Trevillion, δήλωσε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει όχι μόνο τη μητέρα αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.

Η ερευνήτρια, Louise Howard, ανέφερε ότι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να το γνωστοποιούν στον γιατρό τους. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι πιο ασφαλή από άλλα για μητέρες που θηλάζουν, επομένως γυναίκες που αναζητούν συμβουλές για συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους ότι θηλάζουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Medical Association.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις