Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις ότι η μουσική ωφελεί ασθενείς που αναπνέουν με μηχανική υποστήριξη.
Σε έρευνα του University of Pittsburgh, 22 άντρες και 6 γυναίκες αποσωληνώθηκαν αφού άκουσαν για τουλάχιστον 4 ημέρες μουσική. Τους επετράπη να επιλέξουν μουσική της αρεσκείας τους, μέρα παρά μέρα σε διάστημα 6 ημερών.
Οι ασθενείς -τουλάχιστον 21 με μέση ηλικία τα 62,5 έτη- δεν εμφάνισαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ή στη μέση αρτηριακή πίεση όταν τους δόθηκαν ακουστικά.
Παρατηρήθηκε, ωστόσο, σημαντική μείωση στον αναπνευστικό ρυθμό, στο άγχος και στη δύσπνοια ή στις αναπνευστικές δυσκολίες, τις ημέρες που οι ασθενείς άκουγαν τραγούδια. Ασθενής που ξαφνικά χάνει τη στήριξη του αναπνευστήρα μπορεί ενδεχομένως να αισθανθεί άγχος ή ανασφάλεια καθώς θα πρέπει να αναπνέει μόνος του.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι η ακρόαση μουσικής από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των δοκιμών μπορεί ενδεχομένως να βοήθησε στη μείωση του στρες και στην επιτάχυνση της αποσωλήνωσης.
Οι ασθενείς, που πέρασαν τουλάχιστον 39 ημέρες στο νοσοκομείο, παρακολουθήθηκαν για 30 λεπτά πριν την έναρξη της μουσικής, στη συνέχεια για μια ώρα καθώς έπαιζε η μουσική και για περισσότερα από 90 λεπτά, τις ημέρες που δεν άκουγαν μουσική.
Οι ερευνητές θα εξετάσουν τα οφέλη της δοκιμής σε μεγαλύτερο δείγμα.
Πηγές:
Διεθνής τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου