Nέα έρευνα αναφέρει ότι συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου δεν βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 34.000 γυναίκες, μεταξύ 50 και 79 ετών. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 6 χρόνια, κατά μέσον όρο, για να εντοπιστούν περισσότερα από 20 συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, κούραση, προβλήματα ύπνου και προβλήματα με το συναίσθημα.

Μισές από τις γυναίκες λάμβαναν καθημερινά, συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου, ενώ οι υπόλοιπες λάμβαναν placebo. Ο μέσος αριθμός συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης και στις 2 ομάδες ήταν ο ίδιος-ελαφρώς περισσότερα από 6.
Επίσης, και οι 2 ομάδες είχαν παρόμοια σκορ στις γενικές μετρήσεις προβλημάτων ύπνου, κούρασης και συναισθηματικής ευεξίας, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Erin LeBlanc, του Kaiser Permanente Center for Health Research στο Πόρτλαντ, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να βασίζονται σε συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου για την ανακούφιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, αλλά υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί.

Η μέση ηλικία των γυναικών στην έναρξη της έρευνας ήταν τα 64 έτη αλλά η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι τα 51 χρόνια και τότε περίπου συνήθως εμφανίζονται τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο LeBlanc δεν ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ των χαμηλών επίπεδων βιταμίνης D στο αίμα γυναικών και σε προβλήματα εμμηνόπαυσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''Maturitas.''

 

Πηγές:
''Maturitas.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών