Ο χρόνιος πόνος μπορεί να οδηγήσει και σε άγχος και κατάθλιψη, καθώς η εγκεφαλική φλεγμονή που προκαλείται από μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο αλλάζει τη δραστηριότητα σε περιοχές που ρυθμίζουν τη διάθεση και το κίνητρο, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Journal of Neuroscience'' και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Μια από τις ερευνήτριες. η Catherine Cahill, του University of California, δήλωσε ότι για περισσότερα από 20 χρόνια. επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τους μηχανισμούς που δρουν στη σύνδεση χρήσης οπιοειδών, ανακούφισης από τον πόνο, κατάθλιψης και εξάρτησης.

Η Cahill δήλωσε ότι τα ευρήματα θα έχουν ευρείες εφαρμογές που δεν περιορίζονται στο πρόβλημα του πόνου και μπορεί να αφορούν και άλλες διαταραχές.

Σε πειράματα σε τρωκτικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο λόγω πόνου προκαλεί την επιταχυνόμενη ανάπτυξη και ενεργοποίηση μικρογλοίων.

Αυτά τα κύτταρα προκαλούν χημικά σινιάλα εντός νευρώνων, που περιορίζουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης γιατί οπιοειδή όπως η μορφίνη μπορούν να μην είναι αποτελεσματικά έναντι του χρόνιου πόνου.

Η μορφίνη και τα παράγωγά της συνήθως ενεργοποιούν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Ωστόσο, σε έρευνα που έγινε σε ποντικούς με χρόνιο πόνο, η ερευνήτρια παρατήρησε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν πετυχαίνουν να ενεργοποιούν αντίσταση της ντοπαμίνης, οδηγώντας σε διαταραγμένη συμπεριφορά που παρακινείσαι από την ανταμοιβή.

Η Cahill πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζώων με χρόνιο πόνο με φάρμακο που καταστέλλει την ενεργοποίηση των μικρογλοίων αποκατέστησε την απελευθέρωση ντοπαμίνης και τη συμπεριφορά που παρακινείται από την ανταμοιβή.

Πηγές:
''Journal of Neuroscience'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;