Η αγωγή με στατίνες, τα σκευάσματα που μειώνουν τη χοληστερόλη, πιθανόν σχετίζεται με τη μεσολάβηση μακρύτερου χρονικού διαστήματος πριν την επανεμφάνιση του καρκίνου του προστάτη μετά από ραδιοθεραπεία.

Ιδιαίτερα ωφελούνται οι ασθενείς με επιθετικού τύπου μορφή, σύμφωνα με την ανακοίνωση ερευνητών στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Θεραπευτικής ραδιολογίας και ογκολογίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα 168 αντρών που ακολουθούσαν αγωγή με στατίνες κατά τη διάρκεια θεραπείας με ραδιοθεραπεία και 703 αντρών που δεν λάμβαναν στατίνες.

Όπως φάνηκε, το ελεύθερο υποτροπής διάστημα, στα 5 χρόνια, έφτανε στο 91% για τους ασθενείς που έλαβαν στατίνες, ενώ στα 10 χρόνια έφτανε στο 76%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για ασθενείς που δεν ελάμβαναν στατίνες ήταν 81% και 66% αντίστοιχα.

Οι στατίνες, ενδεχομένως παρεμβάλλονται στον μηχανισμό της μετάστασης αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί. Σύμφωνα με τον Zelefsky η χρήση των στατινών φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση σε ανθρώπους με την πιο επιθετική μορφή της νόσου.

Ο Dr. Michael Zelefsky, του Memorial Sloan-Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη εξέτασε στοιχεία 871 αντρών με αδενοκαρκίνωμα προστάτη που ακολούθησαν αγωγή το διάστημα 1995 -2000.

Ο ερευνητής δήλωσε πως δεν μπορεί να πει με βάση την έρευνα αυτή ότι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη θα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες καθώς χρειάζονται νέες έρευνες.

Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι η έρευνα βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτική φάση και ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιες στατίνες έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, τη διάρκεια ή την καλύτερη χρονική περίοδο για θεραπεία ή ακόμα αν υπάρχει αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους