Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι γυναίκες που στρέφουν την προσοχή τους σε θυμωμένα πρόσωπα έχουν ενδεχομένως τάση για μελλοντική κατάθλιψη.

Ερευνητές του Binghamton University, επέλεξαν 160 γυναίκες, 60 με προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης και 100 χωρίς τέτοιο ιστορικό. Έδειξαν σε κάθε γυναίκα σειρά 2 προσώπων. Ένα με ουδέτερη έκφραση και το άλλο είτε με θυμωμένη είτε με λυπημένη, είτε με ευτυχισμένη έκφραση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στα θυμωμένα πρόσωπα.
Μεταξύ γυναικών με ιστορικό προηγούμενης κατάθλιψης, όσες έτειναν να κοιτάζουν περισσότερο τα θυμωμένα πρόσωπα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο ερευνητής Brandon Gibb, δήλωσε ότι αν η προσοχή σας εστιάζει σε ανθρώπους που φαίνονται θυμωμένοι με εσάς ή έχουν κριτική διάθεση απέναντί σας τότε αντιμετωπίζετε κίνδυνο για κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια Mary Wood, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι παρακολούθησαν τις συγκεκριμένες γυναίκες για 2 χρόνια και ότι οι γυναίκες που πρόσεχαν τα θυμωμένα πρόσωπα ήταν πιο πιθανό να επανεμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ εμφάνισαν τη νόσο πιο γρήγορα. Επομένως, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Wood πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εντοπίζονται γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική κατάθλιψη κάνοντας κάτι τόσο απλό όσο το πώς δίνουν προσοχή σε διάφορες συναισθηματικές εκφράσεις στο περιβάλλον τους.

Είναι πολύ σημαντικό πρώτο βήμα στην ανάπτυξη νέας γραμμής αγωγών σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για κατάθλιψη και για αυτούς που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη.

Ορισμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν πιθανόν να το χρησιμοποιούν αντί για την παραδοσιακή θεραπεία ή ως επιπλέον θεραπεία, πρόσθεσε ο Gibb.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Clinical Psychological Science.’’

 

Πηγές:
‘’Clinical Psychological Science.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτομία στην υγειονομική φροντίδα
Συμμετοχή του PIF στο Forum της ΕΛΛΟΚ
Πανεπιστήμιο Αθήνας: Υπάρχει εποχικότητα στη νόσηση από κορωνοϊό;