Η ηλικία στην οποία αρχίζει η εφηβεία μπορεί να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων νόσων, από τον καρκίνο έως τον διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έναρξη της εφηβείας πρώιμα ή καθυστερημένα θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο σε σχεδόν 48 παθήσεις, περιλαμβανομένους της ηλικίας της εμμηνόπαυσης.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Scientific Reports’’, έδειξε ότι η πρόωρη εφηβεία αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 κατά 50%.

Η ερευνητική ομάδα, του University of Cambridge, χρησιμοποίησε στοιχεία από τεράστια έρευνα στην υγεία, σε Βρετανούς- την UK Biobank.

Η έρευνα κατέγραψε την ηλικία της πρώτης εμμηνορρυσίας των κοριτσιών. Ωστόσο, στους άντρας είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί η έναρξη. Ρωτήθηκαν αν άργησαν να μπουν στην εφηβεία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους ή αν μπήκαν πρόωρα.

Η έρευνα έδειξε ότι η πρόωρη και η καθυστερημένη εφηβεία συνδέονταν με διάφορες παθήσεις όπως

  • καρκίνο, περιλαμβανομένων του μαστού και του τραχήλου
  • καρδιακή προσβολή, στηθάγχη και υπέρταση
  • πρόωρη εμμηνόπαυση και προεκλαμψία
  • άσθμα
  • κατάθλιψη
  • γλαύκωμα
  • παχυσαρκία


Οι ορμόνες εμπλέκονται σε ορισμένες από τις παθήσεις όπως ο καρκίνος, αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι γνωρίζουν λίγα σχετικά με το τι συμβάλλει σε νόσους όπως το άσθμα.

Ο Dr Felix Day, δήλωσε ότι από βιολογικής πλευράς, είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι κάτι που συμβαίνει στην εφηβεία μπορεί να έχει επίδραση σε νόσους που δεν θα εμφανιστούν μέχρι τη μέση ηλικία.

Η ηλικία έναρξης της εφηβείας αλλάζει παγκοσμίως. Στη Βρετανία αρχίζει περίπου ένα μήνα νωρίτερα κάθε δεκαετία. Στην Κίνα, περσότερους από 4 μήνες νωρίτερα κάθε δεκαετία.

 

Πηγές:
‘’Scientific Reports’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών