Θεραπεία εικονικής πραγματικότητας μπορεί ενδεχομένως να βοηθά αλκοολικούς να καταπολεμούν τον εθισμό τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές επέλεξαν 12 ανθρώπους που ακολουθούσαν αγωγή για αλκοολισμό. Οι εθελοντές πέρασαν από πρόγραμμα αποτοξίνωσης διάρκειας μιας εβδομάδας και στη συνέχεια είχαν 2 συνεδρίες θεραπείας εικονικής πραγματικότητας την εβδομάδα για 5 εβδομάδες.

Οι ασθενείς είδαν 3 σκηνές εικονικής πραγματικότητας: Χαλαρωτικό περιβάλλον, περιβάλλον υψηλού κινδύνου σε εστιατόριο όπου έπιναν άλλοι άνθρωποι και κατάσταση αποστροφής, που περιείχε τους ήχους και τις μυρωδιές των ανθρώπων που αρρώσταιναν από τη μεγάλη κατανάλωση ποτού.

Απεικονιστικές εξετάσεις υπέδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν μειωμένη επιθυμία για αλκοόλ μετά τη θεραπεία εικονικής πραγματικότητας.
Ο ερευνητής Dr. Doug Hyun Han, του Chung-Ang University Hospital στη Σεούλ, δήλωσε ότι αν και είναι μικρή έρευνα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να βοηθά τους αλκοολικούς.

Αυτό οφείλεται στο ότι τοποθετεί τους ασθενείς σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της ζωής και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τους, εξήγησε. Επιπλέον, οι συνεδρίες είναι εξατομικευμένες.

Η μέθοδος δίνει στους ασθενείς ρεαλιστική εξομοίωση των καταστάσεων τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν μετά την αγωγή και μπορεί να τους δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα πώς να ελέγχουν τις καταστάσεις σε ασφαλές περιβάλλον πριν τις αντιμετωπίσουν στην πραγματική ζωή.

Ωστόσο, χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να αποδειχτεί ότι η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας βοηθά στη διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ και στην αποφυγή των υποτροπών, δήλωσε ο Han.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Studies on Alcohol and Drugs.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Studies on Alcohol and Drugs.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece