Ασθενείς με διαβήτη που έχουν υψηλά ποσοστά επιπλοκών από τη νόσο, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Wei-Che Chiu, του National Taiwan University College of Public Health, στην Ταϊπέι, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως καθώς προχωρά ο διαβήτης και ο ασθενής εμφανίζει περισσότερες επιπλοκές, ο κίνδυνος άνοιας επίσης αυξάνει.

Η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή της νοητικής εξασθένησης που συνδέεται με τον διαβήτη, δήλωσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 431.000 ανθρώπων στην Ταϊβάν που ήταν μεγαλύτεροι από 50 ετών και είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη.

Σε διάστημα 12 ετών, περισσότερο από το 6% των ασθενών διαγνώστηκε με άνοια. Όσοι είχαν μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών είχαν υψηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης έναντι όσων είχαν λίγες ή καθόλου επιπλοκές.

Ο Chiu δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει γιατί είναι τόσο ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με διαβήτη να εργάζονται στενά με εργαζόμενους στην περίθαλψη για τον έλεγχο του σακχάρου. Η ρύθμιση της νόσου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης της άνοιας αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD