Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η πλούσια σε λιπαρά έλαια και λαχανικά διατροφή μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες να εμφανίσει άνοια ένας άνθρωπος.

Έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικά περιοδικά έχουν υποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή ή η μακρόχρονη χρήση συμπληρωμάτων β-καροτίνης θα μπορούσαν να κρατήσουν μακριά την άνοια.

Και τα δυο περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από βλάβη. Η Ένωση Alzheimer, στη Βρετανία, θεωρεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας, υιοθετώντας υγιεινή διατροφή.

Η πρώτη έρευνα, στο περιοδικό ‘Neurology’, εξέτασε τη διατροφή περισσοτέρων των 8.000 υγιών αντρών και γυναικών ηλικίας άνω των 65.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, όσοι κατανάλωναν τακτικά τροφές με ω-3 λιπαρά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μια φορά την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 35%. Ωστόσο, η κατανάλωση άλλων τύπων λαδιού που περιέχουν ω-6, όπως το ηλιέλαιο, αντί για ω-3 λιπαρά, διπλασίαζε τον κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε την επίδραση των συμπληρωμάτων β-καροτίνης σε διάστημα 18 ετών.

Οι 4.000 εθελοντές έλαβαν είτε χάπι β-καροτίνης είτε εικονικό χάπι, μέρα παρά μέρα. Όσοι έλαβαν β-καροτίνη είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε νοητικά τεστ. Η χαμηλή επίδοση σε τέτοια τεστ εκτιμάται πως είναι σημάδι οτι ο άνθρωπος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει άνοια αργότερα.

Ο λόγος για τον οποίο οι παραπάνω τροφές ή τα συμπληρώματα μπορούν, ενδεχομένως, να απομακρύνουν την άνοια δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να περιορίσουν τη βλάβη στα κύτταρα του σώματος-συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων-που είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής.

Συνεχίζεται επίσης η συζήτηση σχετικά με το αν τα συμπληρώματα βιταμινών είναι ο καλύτερος τρόπος για να προμηθευτεί αντιοξειδωτικά ο οργανισμός.

Σε σχόλιό της η Dr. Kristine Yaffe, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, σημειώνει ότι άλλες έρευνες για τα συμπληρώματα β-καροτίνης είχαν δείξει μεικτά αποτελέσματα και η συνολική εικόνα δεν δικαιολογεί τη χρήση τους για ενίσχυση της μνήμης.

Μια έρευνα έχει υποδείξει ότι η μακρόχρονη χρήση β-καροτίνης θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι βλαβερή.

Η διευθύντρια ερευνών στην Ένωση Alzheimer, της Βρετανίας, σημειώνει ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να λαμβάνουν ένα χάπι με τόσο υπεύθυνο τρόπο για μεγάλη περίοδο, ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο προσεκτικοί με τη διατροφή τους σε σχέση με το μέσο άτομο και σε αυτό να οφείλεται μέρος της διαφοράς.

Ωστόσο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν, όπως η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής-για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.

Όπως δηλώνει, η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υιοθετώντας διατροφή πλούσια σε ψάρι, φρούτα και λαχανικά.

Πηγές:
‘Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού