Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Δύο νέα κρούσματα μετάδοσης μολυσματικής νόσου, μέσω μετάγγισης αίματος, καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για δύο ασθενείς νοσοκομείων της Αττικής, οι οποίοι προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα Β, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Βήμα’.
Το ένα κρούσμα, αφορά μία 60χρονη γυναίκα, η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε επέμβαση στο νοσοκομείο ‘Αττικόν’ και τα συμπτώματα της νόσου έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λίγες μέρες. Ένας ακόμη ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με οξεία ηπατίτιδα Β, από την οποία προσβλήθηκε μετά από μετάγγιση αίματος.
Το πρόβλημα με τον έλεγχο του αίματος είναι εμφανές, καθώς οι δύο στις πέντε μονάδες αίματος που συλλέγονται από αιμοδότες δεν ελέγχονται με μοριακές μεθόδους και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Με έγγραφό της (5 Νοεμβρίου 2007), η αντιπρόεδρος του ΕΚΕΑ κ. Ευφροσύνη Οικονόμου – Πέτερσεν επισημαίνει ότι ‘…ο μοριακός έλεγχος με τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πάνω από το 40% των αιμοληψιών της χώρας παραμένουν χωρίς έλεγχο με τεχνικές ΝΑΤ…’.
Η κ. Οικονόμου καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, τα εξής: ‘…Πολλές αποφάσεις - ανακοινώσεις - πρες κόνφερανς έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας ή έχουν αποσταλεί στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σχετικά, αλλά καμία θεσμοθέτηση δεν έχει προχωρήσει ούτε και γι αυτά τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου.
Πολλά νοσοκομεία ‘τρέχουν’ διαγωνισμούς αντιδραστηρίων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο μοριακός έλεγχος εφόσον δεν καλύπτονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γι αυτό.
Το Εργαστήριο Αναφοράς Ρετροϊών επεκτείνεται συνεχώς, αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερα δείγματα. Τηρούνται όλες οι απαραίτητες, από τις κατά καιρούς επίσημα συσταθείσες (ΥΥΚΑ) επιτροπές, προδιαγραφές;
Πώς γίνεται η πληρωμή των αντιδραστηρίων; Όλα τα Νοσοκομεία που αποστέλλουν δείγματα στο παραπάνω εργαστήριο είχαν προκηρύξει διαγωνισμούς για αντιδραστήρια μοριακού ελέγχου; Πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο εργαστήριο, εκτός Αιμοδοσίας, εκτός ΥΥΚΑ, να είναι νόμιμο να αναλαμβάνει όλο και περισσότερα δείγματα και το ΕΚΕΑ, εφόσον ήδη εφαρμόζει μοριακό έλεγχο σε μικροδεξαμενές, να μην μπορεί να εγκαταστήσει και τη δεύτερη διαθέσιμη (παγκοσμίως) μέθοδο ελέγχου με ΝΑΤ μονήρων δειγμάτων εφόσον θα έχει προϋπολογισμό;
Και εφόσον το Νοσοκομείο της Νίκαιας ελέγχει τα δείγματά του στο ΕΚΕΑ και πληρώνει γι αυτό, δεν μπορεί να πληρώνει αντί του ελέγχου με μικροδεξαμενές τον έλεγχο σε μονήρη δείγματα;
Από επίσημες πληροφορίες εκπροσώπων των κρατών - μελών των Αρμόδιων Αρχών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το κόστος της μεθόδου ΝΑΤ συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς δειγμάτων, της εγκατάστασης κλπ δεν ξεπερνά τα 16 ευρώ ανά δείγμα, αναφερόμενοι όχι μόνο σε χώρες σαν την Πολωνία, αλλά και σε χώρες σαν την Ιταλία και την Ελβετία.
Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι το ΔΣ του ΕΚΕΑ οφείλει τάχιστα να ανακινήσει το τόσο σοβαρό για όλους θέμα του μοριακού ελέγχου, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στον αρχικό ή και στον μετέπειτα σχεδιασμό του ΥΥΚΑ. Δεδομένου και του Ν.
3402/05, αλλά και της προτροπής του Γενικού Γραμματέα του κυρίου Α. Καλογερόπουλου κατά την συνάντηση στις 7/2/2007 στο ΥΥΚΑ, το ΔΣ του ΕΚΕΑ οφείλει να ασκεί το έργο του και δεν μπορεί να αφήνει μια τόσο σοβαρή και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία υπόθεση απλά παρακολουθώντας και περιμένοντας για το πότε θα ξεσπάσει η επόμενη θλιβερή ιστορία, για την οποία θα κατηγορηθεί μετά βεβαιότητας ότι δεν έπραξε απολύτως τίποτε, ως το Αρμόδιο Όργανο για το Αίμα’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού