Ηλικιωμένοι που έχουν λίγη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με την οικογένεια και τους φίλους έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.

Επιπλέον, η έρευνα ανακάλυψε ότι τακτική επαφή με άλλους μέσω του τηλεφώνου ή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν εξουδετερώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης που συνδέεται με την έλλειψη εκ του σύνεγγυς επαφής.

Ο ερευνητής Dr. Alan Teo, του Oregon Health & Science University, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως δεν είναι ίδια όλα τα είδη κοινωνικής επαφής.

Τα τηλεφωνήματα και η ψηφιακή επικοινωνία με συγγενείς και φίλους δεν έχουν την ίδια δύναμη με την προσωπική επαφή, όσον αφορά την αποφυγή της κατάθλιψης.

Ο Dr. Teo θέλησε να ερευνήσει πώς διάφορες μέθοδοι κοινωνικής αλληλεπίδρασης με την οικογένεια και τους φίλους επηρεάζουν τον κίνδυνο κατάθλιψης σε ηλικιωμένους.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 11.065 ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Εστίασε στο πόσο συχνά αλληλοεπιδρούσαν οι συμμετέχοντες με την οικογένεια και τους φίλους μέσω 4 οδών κοινωνικής επαφής: εκ του σύνεγγυς, μέσω του τηλεφώνου, με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Δυο χρόνια αργότερα αξιολογήθηκαν τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ηλικιωμένοι που είχαν πολύ λίγη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με την οικογένεια και τους φίλους είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης 2 χρόνια αργότερα. Ποσοστό 6,5% που έβλεπαν από κοντά τους συγγενείς τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν συμπτώματα κατάθλιψης έναντι 11,5% που έβλεπαν τους δικούς τους μόνο κάθε λίγους μήνες ή πιο αραιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η συχνότητα των τηλεφωνημάτων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν είχε επίδραση στον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα ευρήματα ίσχυαν και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως το πόσο κοντά ζούσαν οι συμμετέχοντες στους φίλους τους, προϋπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης και κατάσταση υγείας.

Η έρευνα έδειξε ότι για ενήλικες ηλικίας 50 έως 59 ετών, η τακτική εκ του σύνεγγυς επαφή με φίλους μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την προσωπική επαφή με παιδιά και άλλους συγγενείς.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συχνότητα της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο με φίλους και οικογένεια προβλέπει ανεξάρτητα τον κίνδυνο μελλοντικής κατάθλιψης στους ηλι8ιωμένους. Οι ειδικοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κοινωνικές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο ως προληπτική στρατηγική κατά της κατάθλιψης.

 

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις