Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σοβαρότητα της ψωρίασης συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή των αγγείων.
Ο ερευνητής Dr. Nehal N. Mehta, του National Heart, Lung, and Blood Institute of the National Institutes of Health, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Ο Dr. Mehta θέλησε να ερευνήσει αν η ψωρίαση μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τη φλεγμονή των αγγείων.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε την έρευνα σε 60 ενήλικες με μέση ηλικία τα 47 έτη, οι οποίοι είχαν ψωρίαση, με 20 ενήλικες μέσης ηλικίας 41 ετών που δεν είχαν την πάθηση. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Δερματολόγος αξιολόγησε την έκταση της ψωρίασης στους συμμετέχοντες, η οποία κυμαινόταν από ελαφριά έως σοβαρή, ενώ ερευνήθηκε και η αγγειίτιδα.
Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είχαν ψωρίαση, όσοι είχαν την πιο σοβαρή μορφή της εμφάνισαν 51% αύξηση της φλεγμονής των αγγείων και η σχέση παρέμενε σχετική, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο.
Γενικά, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσο πιο σοβαρή είναι η ψωρίαση ενός ανθρώπου τόσο περισσότερη φλεγμονή έχουν τα αγγεία του, δήλωσε ο Dr. Mehta.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η ψωρίαση και η αγγειίτιδα μοιράζονται μηχανισμό που συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο Dr. Mehta πρόσθεσε ότι άνθρωποι με ψωρίαση, ιδιαίτερα αν είναι σοβαρή, θα πρέπει να αξιολογηθούν από τον γιατρό τους για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Θα πρέπει επίσης να διατηρούν ενεργητικό τρόπο ζωής, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.
Πηγές:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mεγαλύτερη επιτυχία στην τεχνητή γονιμοποίηση με την τεχνητή νοημοσύνη [μελέτη[
Η έξαρση της γρίπης στην Ιαπωνία πιέζει νοσοκομεία και φαρμακευτικές
Unicef-Σουδάν: Από οξύ υποσιτισμό θα κινδυνέψουν 3,2 εκατ. μικρά παιδιά φέτος