Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 334.850 γυναικών μεταξύ 35 και 70 ετών, από 10 ευρωπαϊκές χώρες, διεθνής ομάδα ερευνητών επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Πέντε ισπανικά πανεπιστήμια συμμετείχαν στην έρευνα, που αποτελεί μέρος της έρευνας EPIC.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν προηγούμενες ενδείξεις που αφορούν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ και του καρκίνου στο μαστό. Από τις γυναίκες που εξετάστηκαν 11.576 διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό κατά τη διάρκεια των 11 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Η María Dolores Chirlaque, μια από τις Ισπανίδες ερευνήτριες, εξηγεί ότι ο μέσος κίνδυνος μιας γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό αυξάνει κατά 4% με κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Δηλαδή, η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί ή μπίρα-ή λιγότερο-θα αντιστοιχούσε σε αξία κινδύνου 1. Ωστόσο, αν αυξήσουμε την πρόσληψη σε 2 ποτήρια την ημέρα ο κίνδυνος θα αυξηθεί κατά 4%.

Τα ποσοστά αυξάνονται σε ευθυγράμμιση με την πρόσληψη. Χρησιμοποιώντας τιμή αναφοράς μεταξύ 0 και 5 γραμμαρίων την ημέρα, αύξηση μέχρι 15 γραμμάρια την ημέρα συνδέεται με 5,9% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, πρόσθεσε ερευνητής.
Τα χρόνια έκθεσης στην πρόσληψη αλκοόλ, επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό.

Επομένως, η μεγαλύτερη έκθεση στην κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει τη νόσο.-ιδιαίτερα αν άρχισε πριν την πρώτη εγκυμοσύνη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η πρόσληψη αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο μαστό που μπορεί να αλλάξει από προσωπική απόφαση να υθιθετηθούν υγιεινές συνήθειες.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;