Η φωτοθεραπεία, αγωγή που χρησιμοποιείται στην εποχική συναισθηματική διαταραχή, μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει και τη (μη εποχική) κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο συνδυασμός φωτός και ενός αντικαταθλιπτικού φαίνεται πως δρα πολύ καλά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσε ο Dr. Raymond Lam, του University of British Columbia στον Καναδά.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 122 ενήλικες με μείζονα κατάθλιψη, που δεν συνδεόταν με την εποχική συναισθηματική διαταραχή, σε μια από 4 ομάδες.

Η μια ομάδα λάμβανε αγωγή φωτοθεραπείας για 30 λεπτά την ημέρα και χάπι placebo, η δεύτερη χρησιμοποίησε συσκευή που δεν ήταν φωτοθεραπεία σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικό χάπι (fluoxetine), η τρίτη ομάδα λάμβανε χάπι placebo και χρησιμοποιούσε συσκευή placebo, ενώ η τέταρτη λάμβανε το αντικαταθλιπτικό σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους άντρες και τις γυναίκες για 8 εβδομάδες, εξετάζοντας πόσοι εμφάνισαν ύφεση της πάθησης.

Ο Lam δήλωσε ότι περίπου το 60% των ανδρών που έλαβαν το συνδυασμό του αντικαταθλιπτικού και της φωτοθεραπείας είχαν ύφεση, σε σύγκριση με περίπου το 40% όσων έκαναν μόνο φωτοθεραπεία.

Το αντικαταθλιπτικό μόνο, δεν ήταν ανώτερο από το εικονικό φάρμακο. Μόνο το 30% όσων έλαβαν το εικονικό φάρμακο και υποβλήθηκαν σε εικονική φωτοθεραπεία εμφάνισαν ύφεση, όπως και το 20% όσων έλαβαν το αντικαταθλιπτικό σε συνδυασμό με την εικονική φωτοθεραπεία.

Η φωτοθεραπεία μόνο, ήταν καλύτερη από το placebo, αλλά όχι από στατιστικά σημαντική άποψη, δήλωσε ο Lam.
Ειδικοί δεν μπορούν να δηλώσουν με σιγουριά γιατί έχει αποτέλεσμα η φωτοθεραπεία, αλλά για την εποχική συναισθηματική διαταραχή πιστεύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των διαταραχών στον κιρκαδιανό ρυθμό του οργανισμού.

Το ίδιο μπορεί ενδεχομένως να ισχύει για τη (μη εποχική) κατάθλιψη.

Άλλη θεωρία είναι ότι το φως επηρεάζει νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο όπως η σεροτονίνη ή θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο και τα δυο.

Ένας περιορισμός της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Psychiatry, είναι ότι δεν μετρήθηκε η έκθεση των ασθενών στο φυσικό φως.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας