Γυναίκες που γεννήθηκαν από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στρες, άγχους και κατάθλιψης όταν φθάσουν στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 1.200 Αυστραλούς που γεννήθηκαν μεταξύ 1989 και 1991, για δυο δεκαετίες. Ανακάλυψαν ότι κόρες που γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας 30 έως 34 ετών είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες στην ηλικία των 20 ετών σε σύγκριση με όσες γεννήθηκαν από νεαρότερες μητέρες.

Κόρες που γεννήθηκαν από μητέρες άνω των 35 ετών είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης, έδειξε η έρευνα.
Η ηλικία της μητέρας τη στιγμή του τοκετού δεν είχε επίδραση στους γιους και η ηλικία του πατέρα το ίδιο διάστημα δεν είχε επίδραση ούτε στις κόρες ούτε στους γιους, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Psychology.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση μόνο και δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Η ερευνήτρια Jessica Tearne, του University of Western Australia, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες, σε νεαρές ενήλικες γυναίκες.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστό γιατί οι κόρες που γεννιούνται από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για στρες, άγχος και κατάθλιψη, αλλά δεν είναι απαραίτητα βιολογικά τα αίτια.

 

Πηγές:
Journal of Abnormal Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας