Σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο, ο κίνδυνος θνησιμότητας από τη νόσο μειώνεται, καθώς αυξάνεται η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα ανάλυση περισσότερων των 70 ερευνών.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ίδιο ισχύει για όλους, στηρίζοντας τις τρέχουσες συστάσεις του ΠΟΥ για μέτρια άσκηση στην καταπολέμηση του κινδύνου χρόνιων νόσων, σημειώνουν στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, αν και περισσότερη άσκηση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη, σημειώνουν οι ερευνητές
Ο ερευνητής Dr Li Liu, του Huazhong University of Science and Technology, στην Κίνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επικαιροποίηση των συστάσεων που αφορούν την ποσότητα άσκησης για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο.
Οι ερευνητές περιέλαβαν 71 έρευνες σωματικής δραστηριότητες και κινδύνου θανάτου από καρκίνο στο γενικό πληθυσμό ή σε επιζώντες από καρκίνο.
Όταν ανέλυσαν τα αποτελέσματα, άνθρωποι στο γενικό πληθυσμό που είχαν τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτριας δραστηριότητας, όπως έντονο περπάτημα, ανα εβδομάδα, ήταν 13% λιγότερο πιθανό πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.
Εστίασαν επίσης σε στοιχεία όσον αφορά τις ώρες MET-μέτρηση σχετικών ποσοστών ενέργειας που ξοδεύεται σε δεδομένες δραστηριότητες - και το χρόνο που περνούσαν κάνοντάς τις.
Επιζώντες από καρκίνο που συμπλήρωσαν τουλάχιστον 15 ώρες MET σημαντικής δραστηριότητας την εβδομάδα ήταν 27% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.
Η άσκηση μετά τη διάγνωση καρκίνου μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο περισσότερο από την άσκηση πριν τον καρκίνο, σημειώνει η ομάδα.
Η άσκηση μπορεί πιθανόν να αλλάξει την αντίδραση του οργανισμού στον καρκίνο και όσοι ασκούνται περισσότερο μπορεί ενδεχομένως να ζουν επίσης πιο υγιεινά, δήλωσε ο Liu.
Ωστόσο πολλές από τις έρευνες που περιλήφθησαν στην ανάλυση έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί ενδεχομένως να έχουν παίξει ρόλο, σημείωσε ο Liu.
Ο ερευνητής σημειώνει ότι με βάση πολλές ενδείξεις για την αντίστροφη σχέση μεταξύ άσκησης και θνησιμότητας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι και προτείνει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για εξατομικευμένο πλάνο σωματικής δραστηριότητας που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην επιβίωση των ασθενών.
Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
f-anazitisi: Η database για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
''Πονοκέφαλος'' το επερχόμενο rebate για τη Medicon
''Καυτή πατάτα'' οι ανατιμήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας