Ερευνητές εντόπισαν περιοχή του εγκεφάλου που συνδέει την αγχώδη προσωπικότητα με το χαμηλό κοινωνικό status.

Νευροεπιστήμονες του Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, εντόπισαν περιοχή στον εγκέφαλο που συνδέεται με την παρακίνηση και την κατάθλιψη η οποία θα μπορούσε να συνδέσει την αγχώδη προσωπικότητα με την κοινωνική υποταγή.
Ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων σε ποντικούς για να εντοπίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αγχώδη προσωπικότητα και τον κοινωνικό ανταγωνισμό.

Τα πειράματα αφορούσαν την κατηγοριοποίηση ποντικών σε φάσμα αγχώδους προσωπικότητας. Δείχνουν την περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως 'επικλινής πυρήνας,' η οποία από καιρό έχει συνδεθεί με την παρακίνηση, την επιβράβευση και την κατάθλιψη και στους ανθρώπους.

Όταν ανταγωνίζονταν κοινωνικά, οι περισσότεροι από τους πιο αγχώδεις ποντικούς είχαν χαμηλότερο κοινωνικό status- τεχνικά περιγράφονται ως κοινωνικά υποδεέστεροι.

Η συγκεκριμένη περιοχή στους ποντικούς που μελετήθηκαν έδειξε μειωμένο μεταβολισμό ενέργειας. Αυτό αφορά το μιτοχόνδρια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που είχαν πολύ άγχος είχαν χαμηλότερη μιτοχονδριακή λειτουργία σε σχέση με τους πιο χαλαρούς ποντικούς.

Όταν χορηγήθηκαν παράγοντες αποκλεισμού στους ποντικούς, ο κοινωνικός ανταγωνισμός τους μειώθηκε παρασύροντας και το κοινωνικό status.

Ενώ, όταν πολύ αγχώδεις ποντικοί έλαβαν ενισχυτικούς παράγοντες η κοινωνική απόδοσή τους ήταν καλύτερη, πετυχαίνοντας υψηλότερο κοινωνικό status.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν ήταν μόνιμες. Όταν ξεθύμαναν τα φάρμακα οι ποντικοί γενικά επέστρεψαν στο αρχικό επίπεδο της κοινωνικής κλίμακας.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αγχώδης προσωπικότητα μπορεί να προδιαθέτει έναν άνθρωπο σε χαμηλότερο κοινωνικό status.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Proceedings of the National Academy of Sciences

Πηγές:
Journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου