Οι παχύσαρκες έφηβες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές αργότερα, σε σχέση με τις πιο αδύνατες συνομίληκές τους, υποδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ σχεδόν 800 παιδιών και εφήβων που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια, τα κορίτσια που ήταν παχύσαρκα ως έφηβες είχαν περίπου 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές στην ενήλικη ζωή.

Στα αγόρια δεν παρατηρήθηκε τέτοια σχέση, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Psychosomatic Medicine’. Η παχυσαρκία των ενηλίκων είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών προβλημάτων υγείας όπως διαβήτη ΙΙ και καρδιαγγειακών νόσων.

Στα παιδιά, η πιο εμφανής επίπτωση είναι συχνά συναισθηματική ή κοινωνική, όπως το να απομονώνονται από τους συνομίληκούς τους.

Δεν είναι εμφανές από αυτή την έρευνα γιατί οι παχύσαρκες έφηβες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Sarah Anderson. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες έρευνες, ο κοινωνικός στιγματισμός και τα ‘πειράγματα’ μπορεί να παίζουν ρόλο σε μερικές περιπτώσεις.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι είναι κατανοητό πως τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα από τα αγόρια. Οι γυναίκες και οι έφηβες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική πίεση να είναι αδύνατες και σε οποιοδήποτε βάρος τα κορίτσια έχουν την τάση να εμφανίζουν φτωχότερη εικόνα σώματος σε σχέση με τα αγόρια.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι αιτίες για τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας των εφήβων και της επακόλουθης κατάθλιψης και άγχους στα κορίτσια. Προσθέτει ότι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολλά παχύσαρκα κορίτσια στην έρευνα δεν εμφάνισαν καμία διαταραχή.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 776 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 έως 18 ετών στην έναρξη της έρευνας, το 1983. Τα επόμενα 20 χρόνια εξετάστηκαν τρεις φορές για ενδεχόμενη εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.

Γενικά, ο κίνδυνος αυτών των διαταραχών ήταν υψηλότερος μεταξύ των κοριτσιών που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 12 έως 18 ετών, ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες, όπως το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση των γονέων και το ιστορικό συναισθηματικών προβλημάτων ελήφθησαν υπόψη.

Σύμφωνα με την Andersen, τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλες έρευνες που υποδεικνύουν ότι ειδικά για τις γυναίκες, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία και ευεξία. Η ερευνήτρια προτείνει στους εφήβους που προβληματίζονται για τα κιλά τους ή για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, να μιλήσουν στους γονείς τους ή σε κάποιο έμπιστο πρόσωπο.

Πηγές:
‘Psychosomatic Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]