Νέο επιστημονικό μοντέλο που ενσωματώνει τους πολλούς παράγοντες που ευθύνονται για την κατάθλιψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακριβή αγωγή, για μια νόσο που επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Michigan State University και το Massachusetts Institute of Technology, και παρέχει καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης και τη βάση για τη δημιουργία καινοτόμου εργαλείου για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Psychological Medicine.

Η ερευνήτρια Andrea K. Wittenborn, δήλωσε ότι το μοντέλο θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς πιο συστηματική και αποτελεσματική μέθοδο, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την αγωγή και πρόσθεσε ότι το μοντέλο παρέχει μέθοδο για εξατομικευμένη αγωγή.

Η κατάθλιψη πιθανόν προκαλείται από πολλούς βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι συχνά αλληλοκαλύπτονται. Ωστόσο οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες εστίασαν σε μόνο έναν από 2 παράγοντες και όχι στο πώς οι πολλοί παράγοντες διατέμνονται και ξεδιπλώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η Wittenborn ανέλυσε σχεδόν 600 επιστημονικά άρθρα για την κατάθλιψη και περιέλαβε τους κύριους παράγοντες κατάθλιψης σε πολύπλοκο μοντέλο που αποτελεί διάγραμμα του πώς ο ένας παράγοντας επηρεάζει τον άλλο.

Ο ερευνητής Hazhir Rahmandad, του MIT, είναι ειδικός στη δυναμική συστημάτων, που χρησιμοποιείται συνήθως στη μηχανολογία και στις επιχειρήσεις. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τη μέθοδο για να δημιουργήσει ένα ολιστικό μοντέλο κατάθλιψης.

Αν και θα χρειαστούν νέες έρευνες, το μοντέλο είναι σημαντικό βήμα στην καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης και πιθανόν της βελτίωσης της φροντίδας για τη νόσο.

Μετά τα ευρήματα, θεραπευτές ή ακόμα και ασθενείς, μελλοντικά μπορεί ενδεχομένως να εισάγουν παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη σε μια εφαρμογή smartphone και να λαμβάνουν συστάσεις για την κατάλληλη αγωγή.

Η Wittenborn δήλωσε ότι το μοντέλο ανοίγει την πόρτα καλύτερης κατανόησης της κατάθλιψης, καθώς σχετίζεται ολιστικά με τον άνθρωπο και όλες τις εμπειρίες του. Βοηθά να κατανοηθεί πώς ποικίλλει η νόσος από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγές:
Psychological Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας