Γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, που στη συνέχεια είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, εμφάνισαν 45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, σε έρευνα επιστημόνων του King's College London.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εστίαση και στη στήριξη των γυναικών που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psycho-Oncology, ανέλυσε στοιχεία 77.173 γυναικών στη νοτιοανατολική Βρετανία οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό, μεταξύ 2000 και 2009 και τις παρακολούθησε μέχρι το τέλος του 2010.

Από αυτές, 422 ήδη είχαν ιστορικό κατάθλιψης πριν τη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό και 533 είχαν νέα διάγνωση κατάθλιψης που καταγράφηκε μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Η σχέση μεταξύ νέας διάγνωσης κατάθλιψης και επιβίωσης παρέμεινε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η μεγαλύτερη ηλικία στη διάγνωση του καρκίνου, το πόσο προχωρημένος ήταν ο καρκίνος στη διάγνωση, το κοινωνικο-οικονομικό status και άλλες νόσους.

Όταν ελήφθησαν υπόψη οι συγκεκριμένοι παράγοντες, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου στην περίοδο παρακολούθησης ήταν 1,45 φορές ή 45% υψηλότερος έναντι γυναικών χωρίς καταγεγραμμένη κατάθλιψη τότε.

Η έρευνα υπολόγισε το θάνατο από όλα τα αίτια, επομένως η μειωμένη επιβίωση με την κατάθλιψη θα μπορούσε να έχει συνδεθεί με επίδραση στην εξέλιξη του καρκίνου ή με πολλές άλλες επιπτώσεις της κατάθλιψης που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου.

Η Dr Elizabeth Davies, του King's College London, δήλωσε ότι η χαμηλή διάθεση και η κατάθλιψη είναι κατανοητές αντιδράσεις σε διάγνωση καρκίνου στο μαστό.

Οι γιατροί, γενικά γνωρίζουν να τα ερευνούν, αλλά τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη να ρωτηθούν οι ασθενείς με καρκίνο σχετικά με τη διάθεσή τους και για τις γυναίκες να γνωρίζουν ότι είναι θεμιτό να ζητούν βοήθεια.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν για τα συγκεκριμένα συναισθήματα και να μην αισθάνονται ένοχες για τη δυσκολία αντιμετώπισης ή για την κατάθλιψη, που μπορεί να είναι φυσιολογική αντίδραση στη διάγνωση καρκίνου.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάθλιψη-λιγότερο υγιεινός τρόπος ζωής, χρόνιο στρες και δυσκολία λήψης ή συμμόρφωσης στην αγωγή- θα μπορούσαν να εξηγούν μέρος της μειωμένης επιβίωσης.

Γυναίκες με προϋπάρχον ιστορικό κατάθλιψης, επίσης είχαν μειωμένη επιβίωση αλλά η σχέση συνδεόταν κυρίως με άλλους παράγοντες, όπως μεγαλύτερη ηλικία στη διάγνωση, χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό status και πιο προχωρημένο καρκίνο στη διάγνωση.

Γενικά, το 55% όλων των γυναικών με ιστορικό κατάθλιψης ήταν εν ζωή 5 χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό σε σύγκριση με ποσοστό 75% χωρίς κατάθλιψη.

 

Πηγές:
Psycho-Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας