Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν μικρότερη οστική μάζα σε σχέση με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.

Σε νέα αμερικανική έρευνα, η οστική απώλεια φάνηκε πιο έντονη σε ορισμένες περιοχές του ισχίου, γεγονός δυσάρεστο καθώς τα κατάγματα του ισχίου είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της οστεοπόρωσης.

Το επίπεδο της οστικής απώλειας που παρατηρήθηκε στις γυναίκες με κατάθλιψη ήταν ίδιο ή μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που σχετίζεται με ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, όπως το κάπνισμα, η χαμηλή λήψη ασβεστίου και η έλλειψη άσκησης, δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ και θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Για τη νέα έρευνα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Giovanni Cizza, του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία των ΗΠΑ εξέτασε 89 γυναίκες με κατάθλιψη και 44 χωρίς κατάθλιψη. Η ηλικία κυμαινόταν μεταξύ 21 και 45 ετών.

Οι γυναίκες που εμφάνιζαν κατάθλιψη ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά. Ποσοστό 17% των γυναικών με κατάθλιψη είχαν μικρότερη οστική πυκνότητα σε συγκεκριμένη, ευαίσθητη περιοχή του ισχύου.

Αντίθετα, μόνο το 2% των γυναικών χωρίς κατάθλιψη είχε μικρότερη οστική πυκνότητα στην περιοχή αυτή. Παράλληλα, ποσοστό 24% των γυναικών με κατάθλιψη είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα στην οσφυϊκή χώρα, σε σύγκριση με ποσοστό 9% των γυναικών που δεν εμφάνιζε κατάθλιψη.

Δείγματα αίματος και ούρων αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ‘καλών’ πρωτεϊνών, που λέγονται κυτταροκίνες. Σύμφωνα με τον Cizza, οι ‘κακές’ κυτταροκίνες που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν οστική απώλεια είναι υψηλότερες.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ρόλο παίζουν τα αντικαταθλιπτικά, αλλά μέσω της ανακούφισης της κατάθλιψης τα φάρμακα μπορεί να βοηθούν στην πυκνότητα των μετάλλων στα οστά.

Η οστική μάζα των γυναικών αυξάνεται κατά τα νεανικά χρόνια, ενώ λεπταίνει μετά την εμμηνόπαυση. Προηγούμενες, προκαταρκτικές έρευνες είχαν υποδείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί ενδεχομένως παράγοντα κινδύνου για χαμηλή οστική πυκνότητα σε μεγαλύτερες γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Cizza, οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση που εμφανίζουν κατάθλιψη θα πρέπει να εξετάζονται για χαμηλή οστική μάζα, καθώς η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή κατάσταση.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;