Πολλοί έφηβοι με γονείς που έχουν κατάθλιψη, επίσης πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά περίπου 1 στους 5 επιδεικνύει χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές που μοιάζουν προστατευτικές, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε εφήβους υψηλού κινδύνου η ύπαρξη υποστηρικτικών γονέων, οι καλές κοινωνικές σχέσεις, η αίσθηση επάρκειας ή η τακτική άθληση συνδέθηκαν με υψηλότερη πιθανότητα καλής ψυχικής υγείας. Όσο περισσότεροι παράγοντες ήταν παρόντες τόσο μεγαλύτερη ήταν η προστασία.

Ο Dr. Stephan Collishaw, του Cardiff University School of Medicine, δήλωσε ότι ορισμένα παιδιά φάνηκαν πολύ ανθεκτικά.
Δήλωσε, ότι νέο εύρημα είναι πως χρειάζονται πολλοί προστατευτικοί παράγοντες στα παιδιά για να έχουν καλή ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές επέλεξαν 262 οικογένειες με έφηβα παιδιά στις οποίες τουλάχιστον ένας γονέας είχε διαγνωστεί με υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις οικογένειες 3 φορές σε διάστημα 4 ετών.

Ανακάλυψαν ότι 53 έφηβοι ή 20% της ομάδας εμφάνισαν καλή ψυχική υγεία στο διάστημα των 4 ετών, χωρίς ψυχική διαταραχή, αυτοκτονική συμπεριφορά και καλύτερη από την αναμενόμενη διάθεση και συμπεριφορά, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό The Lancet Psychiatry.

Μεταξύ των παιδιών, σχεδόν τα μισά είχαν 5 από τους προστατευτικούς παράγοντες. Θέρμη από τον γονέα με ψυχικά προβλήματα, στήριξη από τον άλλο γονέα, καλές σχέσεις με συμμαθητές, αίσθηση επάρκειας και έντονη άσκηση ή ενασχόληση με άθλημα περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Ποσοστό 38% των ανθεκτικών εφήβων είχε 4 από αυτούς τους παράγοντες και λιγότεροι από 4% είχαν μόνο έναν ή κανένα.
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι όταν αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη του γονέως ο κίνδυνος ενός παιδιού για προβλήματα ψυχικής υγείας μειώνεται.

Ενδείξεις από την έρευνα υποδεικνύουν ότι αρκετά απλές αλλαγές στη ζωή νέων ανθρώπων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος, π.χ τα παιδιά να ασκούνται, ο ένας γονέας να είναι υποστηρικτικός όταν ο άλλος έχει κατάθλιψη ή να περνούν τα παιδιά περισσότερο χρόνο με υποστηρικτικούς φίλους.

 

Πηγές:
The Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις