Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αναφέρει νέα έρευνα.
Η ερευνήτρια Βανέσα Ξανθάκη του Boston University δήλωσε ότι αν και υπάρχει επίγνωση για τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής πολλοί άνθρωποι δεν ακολουθούν τέτοιες συμβουλές.
Η έρευνα περιέλαβε 3,200 Αμερικανούς μέσης ηλικίας 59 ετών που παρακολουθήθηκαν μέχρι 12 χρόνια. Κατά το συγκεκριμένο διάστημα 188 εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.
Όσοι είχαν υψηλά σκορ στους απλούς 7 παράγοντες της American Heart Association για υγιή καρδιά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας έδειξε η έρευνα.
Οι μετρήσεις του καταλόγου είναι οι εξής. ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έλεγχος της χοληστερόλης, μείωση του σακχάρου, άσκηση, καλύτερη διατροφή, απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος.
Για κάθε υψηλότερη μονάδα στη λίστα οι άνθρωποι είχαν 2% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Σε σύγκριση με όσους είχαν σκορ στο χαμηλότερο τρίτο, όσοι ήταν στο μέσο τρίτο μείωσαν τον κίνδυνο σχεδόν κατά το ήμισυ και όσοι ήταν στο άνω τρίτο μείωσαν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει προς τη σημασία που έχει η γνώση των μετρήσεων και η συνομιλία με τον γιατρό για τη βελτίωση του σκορ σε κάθε δείκτη, καθώς και την προσπάθεια να είναι κάποιος όσο πιο κοντά στην ιδανική κατάσταση γίνεται.
Ο ερευνητής Dr. Matthew Nayor, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, αναφέρθηκε στα οφέλη του να ακολουθεί κάποιος τις 7 απλές συμβουλές για τη ζωή. Πρόκειται για χρήσιμο οδηγό για υγιεινό τρόπο ζωής που μπορεί όχι μόνο να βοηθά στη μείωση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Heart Failure.
Πηγές:
Circulation: Heart Failure.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη