Ορμόνη του ήπατος έχει την ιδιότητα να μειώνει την ανάγκη για γλυκά και αλκοόλ σε θηλαστικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του UT Southwestern Medical Center, ανακάλυψαν ότι η ορμόνη, αυξητικός παράγοντας ινοβλάστης 21, δρα μέσω του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου. Προκαλείται στον οργανισμό από εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες, ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή και κατανάλωση υδατανθράκων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, αντικατοπτρίζει μια από τις σχέσεις μεταξύ της ορμόνης του ήπατος και του νευρικού συστήματος, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο. Με νέες έρευνες, η ορμόνη FGF21 ενδεχομένως θα παρουσιάσει νέες πιθανότητες για την αγωγή ορισμένων εθισμών και του διαβήτη τύπου 2, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Steven Kliewer, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ο χειρισμός της FGF21 να μπορεί να επηρεάζει την προτίμηση για τρόφιμα και άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με την ανταμοιβή, στους ανθρώπους, και ότι η ορμόνη θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης εμφάνισαν μειωμένη προτίμηση για γλυκό νερό και νερό που περιείχε αλκοόλ.

Ο ερευνητής Dr. David Mangelsdorf, δήλωσε ότι πίθηκοι με αυξημένα επίπεδα FGF21 εμφάνισαν μειωμένη ανάγκη και για γλυκά.

 

Πηγές:
Cell Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;