Ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που έλαβαν ένα είδος αγωγής που συνήθως χρησιμοποιείται σε καρκινοπαθείς εμφάνισαν ‘’αξιοσημείωτα αποτελέσματα’’.

Η επιθετική αγωγή, μεταμόσχευση αυτόλογων αιματοποιητικών βλαστικών κυττάρων, γενικά χρησιμοποιείται στον καρκίνο του αίματος και των οστών. Ωστόσο, ερευνητές στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μελετούν την επίδρασή της σε ανθρώπους με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, σε μικρή έρευνα.

Ο Basil Sharrack, του Sheffield Teaching Hospital, δήλωσε ότι η νέα αγωγή δείχνει ορισμένα αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε μικρό αριθμό ασθενών που έλαβε την αγωγή.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ωστόσο, ότι η αγωγή δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Στην έρευνα, όπως και σε προηγούμενη που πραγματοποιήθηκε στο Northwestern University, χορηγήθηκε σε ασθενείς χημειοθεραπεία για να σταματήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στον οργανισμό.

Βλαστοκύτταρα που αποκτήθηκαν από το αίμα ή το μυελό των οστών των ασθενών πριν τη χημειοθεραπεία μεταμοσχεύθηκαν και πάλι στους ασθενείς.

Ο ερευνητής John Snowden, του Royal Hallamshire Hospital, δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει επανέναρξη, σε χρονική περίοδο πριν προκαλέσει τη νόσο.

Η έρευνα περιορίστηκε σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν 2 ή περισσότερες υποτροπές τον περασμένο χρόνο και δεν βοηθήθηκαν από άλλες αγωγές στη διάρκεια τουλάχιστον 10 ετών.

Οι ερευνητές, ακόμα επισκοπούν στοιχεία και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς για 5 χρόνια ώστε να καταγράψουν την πρόοδό τους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών