Νέοι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές άγχους και κατάθλιψη.
Ο νευρωτισμός αποτελεί χαρακτηριστικό προσωπικότητας που εκδηλώνεται με άγχος, φόβο, κυκλοθυμία, ανησυχία, ζήλεια, σύγχυση, φθόνο και αίσθημα μοναξιάς.

Ο Richard Zinbarg, καθηγητής στο Northwestern University σημείωσε ότι ο νευρωτισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μιας ολέθριας κατάστασης εμφάνισης διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο νευρωτισμός συνδέεται με χρήση ουσιών, καθώς και διαταραχές διάθεσης και άγχους αλλά δεν είχε εξεταστεί αν οι σχέσεις ήταν παρόμοιας ισχύος.

Ωστόσο, η έρευνα του Northwestern και του University of California ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι ο νευρωτισμός προβλέπει πιο ισχυρά, διαταραχές διάθεσης και άγχους.

Η έρευνα περιέλαβε 547 συμμετέχοντες, μαθητές λυκείου.

Δόθηκε στους μαθητές ερωτηματολόγιο για τον νευρωτισμό, που αποκάλυψε το επίπεδο των μαθητών όσον αφορά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Στόχος θα μπορούσε να είναι σχεδιασμός στρατηγικής πρόληψης που δεν θα εμποδίζει μόνο τις διαταραχές άγχους και κατάθλιψης αλλά θα μειώνει και τον κίνδυνο των δυο, δεδομένου ότι έχουν κοινό παράγοντα κινδύνου.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη χρήση ουσιών και ανακάλυψε ότι ο νευρωτισμός δεν ήταν τόσο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για διαταραχές χρήσης ουσιών όσο οι διαταραχές άγχους και η κατάθλιψη.

Ο Zinbarg σημείωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο νευρωτισμός είναι πιο ευαίσθητος στην απειλή σε σχέση με την συναισθηματική αντιδραστικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science.

 

Πηγές:
Clinical Psychological Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα