Η γέννηση ενός παιδιού καθώς και ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή η ανορεξία, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας αλλά με διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με νέα έρευνα μικρής κλίμακας.

Η ερευνητική ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία, σημειώνει ότι οι γυναίκες με ψυχικές διαταραχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάθλιψη και οι διαταραχές της όρεξης, έχουν την τάση να αναφέρουν περισσότερα ‘προβλήματα’ με τη σεξουαλική τους ζωή σε σχέση με άλλες γυναίκες.

Το ίδιο παρατηρήθηκε σε έρευνες νέων μητέρων.

Ωστόσο τα χαρακτηριστικά των προβλημάτων δεν ήταν ξεκάθαρα.

Στη νέα έρευνα, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με ανορεξία ή κατάθλιψη συνήθως είχαν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές σε σχέση με τις γυναίκες που έγιναν πρόσφατα μητέρες. Ωστόσο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα στην επαφή, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘International Journal of Eating Disorders.’

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η ανορεξία και η κατάθλιψη έχουν παρόμοια αποτελέσματα στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας, ενώ η γέννηση ενός παιδιού την επηρεάζει διαφορετικά. Στην έρευνα, με επικεφαλής την Dr.Frances Carter, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cristchurch, στη Νέα Ζηλανδία, αξιολογήθηκαν οι απαντήσεις 76 γυναικών οι οποίες είχαν λάβει μέρος προηγουμένως σε 3 χωριστές έρευνες.

Σε αυτές περιλαμβάνονταν 10 με ανορεξία, 24 με κατάθλιψη και 42 νέες μητέρες, οι οποίες είχαν γεννήσει δυο μήνες πριν. Όλες οι γυναίκες ήταν παντρεμένες ή είχαν μόνιμη σχέση.

Ποσοστό 80% και 79% των γυναικών με ανορεξία ή κατάθλιψη αντίστοιχα, δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές τις προηγούμενες δυο εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο τις μισές από τις νέες μητέρες.

Αντίθετα, καμία από τις νέες μητέρες δεν ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα, ενώ περίπου μια στις τρεις των γυναικών με ανορεξία ή κατάθλιψη ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, καθώς η ομάδα των γυναικών που εξετάστηκε ήταν μικρή και ειδικά οι γυναίκες που εμφάνιζαν ανορεξία.

Πηγές:
‘International Journal of Eating Disorders’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]