Τα μικρά παιδιά των οποίων οι μητέρες πάσχουν από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και τραυματισμούς, υποδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Injury Prevention’.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατάθλιψης των μητέρων στη συμπεριφορά των παιδιών και στα ποσοστά τραυματισμών. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1106 ζευγάρια μητέρων-παιδιών, από το 1992 ως το 1994.

Συνολικά, 94 παιδιά κάτω των 6 ετών είχαν τραυματιστεί τόσο ώστε να χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της έρευνας. Από αυτούς τους τραυματισμούς, τα δυο τρίτα συνέβησαν στο σπίτι.

Αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και συμπτώματα κατάθλιψης σε μητέρες.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν συστηματικά υψηλό σκορ στις κλίμακες κατάθλιψης είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες τραυματισμού σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλά σκορ.

Παράλληλα, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλό σκορ εμφάνιζαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Τα αγόρια βρίσκονταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τα κορίτσια.

Όταν αναλύθηκαν σε βάθος τα στοιχεία, έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 1 μονάδα στο σκορ της κατάθλιψης, ο κίνδυνος τραυματισμού αυξανόταν κατά 4% και ο κίνδυνος προβλημάτων συμπεριφοράς κατά 6%.

Τα ευρήματα φάνηκαν να ισχύουν και αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές παράγοντες όπως το οικογενειακό εισόδημα, την παρουσία στο σχολείο και την κοινωνική ασφάλιση.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κατάθλιψη σε μια μητέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς στο παιδί, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πλημμελή επίβλεψη των παιδιών ή πιθανόν σε αυξημένο αριθμό τραυματισμών στο σπίτι.

Πηγές:
‘Injury Prevention’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]