Άνθρωποι που ασκούνται τακτικά για αρκετά χρόνια έχουν μειωμένες κατά το ήμισυ πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους δεν ασκήθηκαν ποτέ, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια, Linda Ernstsen, του Norwegian University of Science and Technology, δήλωσε ότι η άσκηση προστατεύει τους ανθρώπους από την κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή.

Η κατάθλιψη είναι 3 φορές πιο κοινή σε ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν υπέστησαν ποτέ.

Μετά από ανάλυση σε 189 ανθρώπους, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν πώς οι συνήθειες άσκησης για αρκετά χρόνια επηρέαζαν τον τρόπο που οι άνθρωποι αισθάνονταν μετά από καρδιακή προσβολή.

Η ομάδα που χαρακτηρίστηκε ως σωματικά ενεργή ασκούταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά εβδομαδιαίως με υψηλή ένταση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, άνθρωποι που δεν είχαν ασκηθεί ποτέ-πάνω από το 17%- είχαν κατάθλιψη μετά την καρδιακή προσβολή. Αυτή ήταν η πιο καταθλιπτική ομάδα.

Συμμετέχοντες που ασκούνταν συστηματικά είχαν καλύτερη εικόνα, με μόνο το 7,5% να εμφανίζει κατάθλιψη.
Η Ernstsen δήλωσε ότι ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει κάποιος να ασκείται.

 

Πηγές:
The American Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα