Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης ή σακχάρου στο αίμα όταν υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση για να αφαιρέσουν πολύποδες, σύμφωνα με νέα έρευνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για υποτροπή πολυπόδων, στους οποίους περιλαμβάνονται προχωρημένοι πολύποδες-ο τύπος που έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχτεί σε καρκίνο.
Αυτό που ανησυχεί τους ερευνητές είναι ότι το επίπεδο σακχάρου δεν χρειάζεται να είναι τόσο υψηλό, για να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος. Είναι στο όριο αυτού που οι γιατροί θα ονόμαζαν προδιαβητική κατάσταση, σημειώνει ο Andrew Flood, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στη Μινεάπολη.
Για το λόγο αυτό, συνεχίζει ο ερευνητής, οι γιατροί και οι ασθενείς ενδεχομένως θα θελήσουν να εστιάσουν σε πιο επιθετικό έλεγχο του σακχάρου στους ασθενείς που ήδη έχουν αφαιρέσει έναν ή περισσότερους πολύποδες.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος για σάκχαρο νηστείας, 375 ενηλίκων με επανεμφάνιση πολύποδα ή αδενώματος μετά την αφαίρεση ενός ή περισσότερων πολυπόδων που είχαν διαγνωστεί με κολονοσκόπηση και 375 συμμετεχόντων χωρίς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πιθανότητα επανεμφάνισης του πολύποδα ήταν 56% υψηλότερη στους συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα. Παρομοίως, η πιθανότητα επανεμφάνισης πολύποδα ήταν 49% υψηλότερη για τους ανθρώπους με τα υψηλότερα έναντι των χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον ερευνητή, ότι το υψηλό σάκχαρο σχετίζεται με παραπάνω από διπλάσιο κίνδυνο επανεμφάνισης προχωρημένου πολύποδα.
Έτσι, ακόμα και μέτρια αύξηση του σακχάρου στην ακτίνα που αντιπροσωπεύει αρχικό στάδιο της εξέλιξης από φυσιολογικό σε αντίσταση στην ινσουλίνη και ύστερα σε διαβήτη, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κινδύνου υποτροπής πολυπόδων του τύπου που είναι περισσότερο πιθανό να εξελιχτούν σε καρκίνο.
Τα αποτελέσματα αυτά ταιριάζουν με τη θεωρία ότι ο διαβήτης και ακόμα και η προδιαβητική κατάσταση μπορεί να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο, σημειώνουν οι ερευνητές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
H μεσογειακή διατροφή ωφελεί και τη μνήμη [μελέτη]
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση
Γιατί ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις - Η διαφορά με την CoViD