Σε κοινό project των Πανεπιστημίων Liverpool και Manchester, ερευνητές δοκίμασαν εφαρμογή σε smartphone που σχεδιάστηκε για να βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους.
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ορισμένες από τις αρχές ψυχολογικών προσεγγίσεων στην ψυχική υγεία και την ευεξία και συγκεκριμένα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν καλύτερα τη διάθεσή τους μέσω της χρήσης ημερολογίου.
Η ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων καθιστά αποτελεσματικές θεραπείες δυνητικά προσβάσιμες από μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Η εφαρμογή βοηθά τους χρήστες να εντοπίσουν σκέψεις και να σκεφτούν τάσεις που συνδέονται με αλλαγή στη διάθεση ή με συγκεκριμένο συναίσθημα.
Ο καθηγητής Peter Kinderman, δήλωσε ότι αυτού του είδους η θεραπεία δεν μπορεί να απομακρύνει προβλήματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να τα αντιμετωπίζουν με πιο θετικό τρόπο. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι αισθήσεις και οι πράξεις συνδέονται μεταξύ τους και ότι οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα εγκλωβίζουν κάποιον σε ένα φαύλο κύκλο.
Όπως σημείωσε, η έρευνα εξέτασε τα ποσοστά χρήσης της εφαρμογής και την πιστότητα των απαντήσεων των χρηστών στις βασικές έννοιες της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, καθώς και της επίδρασής της στην αρνητική και θετική διάθεση.
Σχετικά μέτριο ποσοστό ανθρώπων επέλεξε να κατεβάσει την εφαρμογή και όταν αυτή χρησιμοποιήθηκε έτεινε να χρησιμοποιείται πάνω από μια φορά.
Επίσης, το 84% του περιεχομένου που δημιουργήθηκε από τους χρήστες ήταν σταθερό με τις βασικές έννοιες της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.
Ο καθηγητής Kinderman, δήλωσε ότι υπήρχαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις στην ένταση της αρνητικής διάθεσης και αυξήσεις στην ένταση της θετικής.
Πρόσθεσε, ότι οι εφαρμογές στα Smartphone έχουν πιθανά οφέλη στην ψυχική υγεία μέσω της εφαρμογής βασικών αρχών της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
H έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psych Open.
Πηγές:
British Journal of Psych Open.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις