Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν εξέταση αίματος που βοηθά τους γιατρούς να επιλέξουν το καλύτερο φάρμακο για ασθενείς με κατάθλιψη.

Ερευνητές του King's College London δήλωσαν ότι η εξέταση του αίματος ενός ασθενούς θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης αγωγής.

Όσοι βρίσκονται θετικοί για φλεγμονή θα χρειαστούν πιο επιθετική θεραπεία από την αρχή, δήλωσαν.
Μέχρι τώρα, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει το τεστ σε μικρό αριθμό εθελοντών-140 ανθρώπους με κατάθλιψη.
Δήλωσαν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγάλη δοκιμή για να διαπιστωθεί πόσο καλά θα μπορούσε να δουλεύει.

Η εξέταση αίματος περιγράφεται στο περιοδικό International Journal of Neuropsychopharmacology και είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας. Ερευνά για δυο δείκτες φλεγμονής- MIF και ιντερλευκίνη 1β.

Στην έρευνα, ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των δεικτών δεν ήταν πιθανό να ανταποκρίνονται σε εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και σε τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Ο ερευνητής, καθηγητής Carmine Pariante, δήλωσε ότι αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή.

Πρόσθεσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών θα μπορούσε να έχει αυτούς τους δείκτες φλεγμονής και που ενδεχομένως θα είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν με πιο επιθετική αγωγή.
Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι με το τεστ μπορεί να μη χρειάζεται να συνταγογραφούνται πολλά φάρμακα αν δεν είναι αναγκαία, ενώ οι γιατροί θα μπορούν να κρίνουν νωρίτερα ότι κάποιος τα χρειάζεται, παρά αργότερα.

Εικάζει ότι η φλεγμονή είναι η αντίδραση του οργανισμού στο στρες αλλά παρεμβάλλεται στον δρόμο της φαρμακευτικής αγωγής.
Υψηλά επίπεδα φλεγμονής μπορούν να παρεμβληθούν στις ίδιες βιολογικές διαδικασίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη δράση των αντικαταθλιπτικών.

Ο ερευνητής θα εξετάσει αν η χορήγηση αντιφλεγμονωδών μαζί με αντικαταθλιπτικά θα μπορούσε να βοηθήσει.
Ειδικοί τονίζουν επίσης ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η μόνη απάντηση όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

 

Πηγές:
International Journal of Neuropsychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις